Na Orjenu vježba spasavanja u slučaju zemljotresa: Proširiti saradnju sa regionom

Od 12. do 15.

Na Orjenu vježba spasavanja u slučaju zemljotresa: Proširiti saradnju sa regionom

Od 12. do 15. januara 2018. godine na planini Orjen, na teritoriji opštine Herceg Novi biće održana vježba simulacije prirodne katastrofe - zemljotresa.

Pored Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, učestvovaće Služba zaštite i spasavanja  Kotor, kao i vatrogasne jedinice iz tri hrvatska grada: Opatije, Rijeke i Dubrovnika. Vježbu će pohađati dvadesetak pripadnika jedinica za potragu u zemljotresima i sedam potražnih pasa, saopšteno je iz Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

Radi se o prvoj vježbi ovog tipa u Crnoj Gori, a strateški partner i pokrovitelj vježbe je Opština Herceg Novi, koja je preko lokalne Službe zaštite i spašavanja i organizator vježbe.

FotoVjebaspasavanjailustracija3

"Naime, kako se Herceg Novi grad nalazi na trusnom području, namjera Opštine je da proširi saradnju sa gradovima u okruženju, kako bi razmjenjivali iskustva, unaprijedili sistem zaštite i u slučaju vanrednih okolnosti i katastrofa mogli računati jedni na druge", saopšteno je.

FotoVjebaspasavanjailustracija2

Praktično-pokazna vježba sastojaće se od nekoliko segmenata: pružanje prve pomoći, spašavanje sa visina i dubina, potraga sa potražnim psima obučenim za potrage u ruševinama i na otvorenom prostoru.

Stručni nadzor vježbe će obavljati instruktori iz Hrvatske i Slovenije, koji će biti zaduženi i da poslednjeg dana vježbe izvrše provjeru stečenog znanja polaznika i na osnovu toga dodijele adekvatne sertifikate.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.