Donijeli rješenje o uklanjanju informativno-turističkih tabli u Herceg Novom

Donijeli rješenje o uklanjanju informativno-turističkih tabli u Herceg Novom

Služba Komunalne policije Opštine Herceg Novi donijela je rješenje da se iz Starog grada uklone informativne table u okviru tematske staze „Od soli do srednjovjekovnog grada“, koje posjetiocima daju sliku o nastanku i razvoju grada.

Izvršna direktorica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), Svetlana Vujičić, pojasnila je da je tematska staza dio projekta „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje“, a da su za njenu realizaciju i postavljanje tabli dobili potrebne dozvole i saglasnost.

Vujičić je navela da se na tematskoj stazi u Herceg Novom radilo dugo zbog toga što se, kako je pojasnila, nalazi u Starom gradu, tj. zaštićenom području.

„Priču koju tematska staza treba da ispriča trebalo je prilagoditi na način da, posjetilac obilazeći svaku od pet informativnih tabli dobije sliku, tj. da prosječni zaljubljenik u istoriju ima predstavu kako je nastao i razvijao se stari grad Herceg Novi“, pojasnila je Vujičić.

sl5

Centralna ličnost u priči, kako je istakla je, herceg Stjepan Vukčić Kosača, po čijoj tituli Herceg Novi nosi naziv.

„Fokusirali smo se na bosanske velmože i na taj period, od osnivanja grada u četrnaestom vijeku, na petnaesti vijek, gdje je grad imao najveći procvat, pa smo se kasnije dotakli priče o turskom osvajanju i oslobođenju Herceg Novog od Turaka, koja je ispričana na posljednjoj, tabli broj pet“,  navela je Vujičić.

Ona je objasnila da je tematska staza u Herceg Novom jedna od četiri u Crnoj Gori, odnosno segment komplentnog turističkog proizvoda, koji je razvijen u okviru projekta „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje“, koji dotiče srednjovjekovni život i naslijeđe koje je ostalo i datira od toga perioda.

Vujičić je istakla da se vodilo računa da se table uklope u ambijent starog grada, oslanjajući se, kako je dodala, na postojeći Pravilnik koji je izdala Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog, zajedno sa Nevladinom organizacijom Sinergija.

sl2

“Onda smo razmišljali i o samim dimenzijama i koliko prostora nam ostaje za informacije, koje će na tabli biti podijeljene posjetiocima. Za razliku od ostalih tabli, koje smo radili na tri staze na sjeveru Crne Gore i koje su sve bile dvojezične, ovdje smo imali mogućnost samo prezentacije informacija na jednom jeziku, ali smo prazni prostor na tablI iskoristili da prevod na engleskom bude dostupan putem kju-ar koda”, objasnila je Vujičić.

Dizajn tabli na engleskom jeziku je, kako je kazala, predat lokalnoj Turističkoj organizaciji, koja će obezbijediti link na svome veb sajtu i izraditi kju-ar kod za svaku tablu.

“Razmišljamo još i o tome da zajedno sa prevodom imamo i GPS podatke naredne i prethodne table, kako bi posjetilac imao priliku da u obilasku Starog grada dobije kompletnu priču”, navela je Vujičić.

Ona je dodala da je na Šetalištu Pet Danica postavljena najavna tabla, koja posjetiocu daje informaciju da je staza duga kilometer i po i informiše gdje se nalaze ostale table.

Vujičić je navela da su u saradnji sa lokalnim afirimisanim stručnjacima i organizacijama, kroz projektni dokument definisani tekstovi koji su provjeravani sa istorijskog aspekta, da su vrlo pažljivo birane lokacije, navodeći da je dozvola za postavljanje informativno turstičke signalizacije izdata u maju prošle godine.

„Jedna tabla se nalazi ispred objekta, čiji vlasnik nije želio da ona bude postavljena tu. Preduzeli smo mjere da nađemo alternativnu lokaciju za tu tablu broj tri, koja je vezana za Sat kulu, ali dvije lokacije koje smo predložili nisu ispunjavale neophodne kriterijume. Uz sve sugestije i plansku dokumentaciju sa kojom je bila upoznata, Opština Herceg Novi donijela je odluku da je lokacija gdje se tabla nalazi najprimjerenija kompletnom projektu“, kazala je Vujičić.

Prilikom postavljanja table broj tri, privatnik se, kako je rekla, žalio i Komunalna policija je dolazila na lice mjesta tri puta, ali je izvođač radova imao sve neophodne dozvole i plansku dokumentaciju koja precizira mikrolokalitet svake table.

“Instaliranje svih tih tabli nije moglo biti obustavljeno, zbog toga što smo imali svu potrebnu dokumentaciju”, objasnila je Vujičić.

Međutim, Služba komunalne policije Opštine Herceg Novi je, mjesec nakon postavljanja table, donijela rješenje da u roku od 20 dana CSTI treba da ukloni sve table, zbog toga što su, kako je obrazloženo, u prethodno sprovedenoj proceduri davanja saglasnosti učinjeni propusti.

“Ovo je sada vrlo neugodna situacija, koja negira čitav rad od dvije godine koliko je trajala procedura od idejnog rješenje do realizacije tematske staze. Ista služba, Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju,  koja je izdala dozvolu i dala saglasnost nakon  pribavljene i dostavljene saglasnosti Lokalne turističke oraganizacije, preporuka i smjernica Agencije za izgradnju  i razvoj Herceg Novog i Savjeta kulture, kao i saglasnosti  Biskupskog ordinarijata Kotor, donosi Rješenje o uklanjanju info tabli. Probleme ćemo morati rješavati u hodu, ali hoćemo da javnost bude upoznata sa tematskom stazom, koja dodatno obogaćuje turističke sadržaje”, pojasnila je Vujičić.

sl6

Ona spornim smatra obavještenje Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost koje je naznačeno na 07.11.2017. godine i u kojem stoji da “učinjeni propusti u proceduri davanja saglasnosti” ne mogu biti zanemareni i da table treba ukloniti.

“Tu se nalaže uklanjanje tabli, a koje table su postavljene tek 8. decembra pa nam je nejasno kako navedeni  Sekretarijat mjesec dana prije nego što su table i postavljene nalaže njihovo uklanjanje.  Mi smo kontaktirali Upravu za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore na Cetinju. Dobili smo vrlo afirmativni odgovor da podržavaju ideju tematske staze i da postoji procedura, koju mora da inicira držalac kulturnog dobra što je u ovom slučaju Opština Herceg Novi, jer se ove table nalaze na opštinskom zemljištu i za čije postavljanje su prethodno dali saglasnost. Vidjećemo, kako da riješimo spornu situaciju”, rekla je Vujičić.

Iz Službe komunalne policije Opštine Herceg Novi i Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, u trenutku snimanja, nisu željeli da komentarišu novonastalu situaciju.

Projekat „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – SREDNJOVJEKOVNA TEMA“, su implementirali Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) u Crnoj Gori i Javna ustanova - Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Turistička zajednica Županije Zapadnohercegovačke (TZŽZH), Opština Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja“ u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekat je finansiran u okviru IPA prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 197,142.15 EUR, od čega Evropska unija finansira 85 odsto. Preostalih 15 odsto ko-finansiraju Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i CSTI. Projekat je počeo sa implementacijom 27. novembra 2015. godine i realizovao se tokom 24 mjeseci.

PR Centar

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.