Prihodi od legalizacije objekata biće oko 40 miliona eura
Pavle Radulović

Ministar najavio da će se taj novac koristiti za izgradnju škola, vrtića

Prihodi od legalizacije objekata biće oko 40 miliona eura

Pripreme za ovogodišnju turističku sezonu su u toku, a najveća novost je skoro usvajanje strateškog plana, koji će definisati prioritete u promociji narednih pet godina, najavio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

"Kroz ovaj dokument razradićemo i predloge modela transformacije lokalnih turističkih organizacija u organizacije za upravljanje destinacijom, a radićemo i na modelu privatno javnog partnerstva kako bi turistička privreda aktivnije učestvovala u promociji Crne Gore kao turističke destinacije", rekao je Radulović Pobjedi i najavio smanjenje sive ekonomije u ovoj oblasti, zahvaljujući zakonima o turizmu i o planiranju i izgradnji.

Na pitanje kako ocjenjuje proteklu 2017. godinu, Radulović je kazao da je bila rekordna po svim parametrima.

"Za prvih devet mjeseci prihod je bio 900 miliona, kao cijele 2016. godine, a inicijalne procjene govore nam da ćemo se primaći ili dostići milijardu eura. Po izvještajima lokalnih turističkih organizacija prvi put u istoriji imali smo skoro dva miliona turista, a i sezona je produžena, jer smo prve organizovane grupe imali u martu. Tome je doprinijelo mnogo faktora, a u prvom redu kontinuirani rad, poboljšana avio-povezanost, povećanje i poboljšanje smještajnih kapaciteta", kazao je Radulović.

U ovom trenutku teško je pretpostaviti iznos prihoda od legalizacije objekata, ali Radulović procjenjuje najmanje 40 miliona eura.

"Ovaj prihod će se ostvariti kroz naknadu za komunalno opremanje čiju visinu određuju opštine, naknadu za zemljište ukoliko je bespravni objekat izgrađen na državnom zemljištu, te naknadu za Regionalni vodovod na Primorju. Novac od komunalne i naknade za zemljište koristiće opštine za namjensko ulaganje u infrastrukturu, komunalno opremanje naselja, izgradnju škola, vrtića i drugih društvenih sadržaja", zaključio je ministar turizma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.