Fejsbuk napravio propust i ugrozio svima privatnost
Ilustracija

Opcija koju smo ukucali

Fejsbuk napravio propust i ugrozio svima privatnost

Fejsbuk je godinama od svojih korisnika tražio broj mobilnog telefona kako bi mogli da primaju poruke, ali i da dođu do svog profila u slučaju da zaborave lozinku.

To je, manje-više, funkcionisalo bez većih problema. Sve dok nije otkriveno da greška u jednom alatu za oglašavanje na toj društvenoj mreži, može da otkrije broj telefona korisnika koji su posjetili određene internet stranice.

Međunarodni tim stručnjaka iz SAD, Francuske i Njemačke otkrio je problem još u maju 2017.

Fejsbuk je grešku priznao u decembru i platio im 5.000 dolara, iz svog programa za otkrivanja grešaka u sistemu.

Činjenica da su oglašivači mogli da dođu do brojeva telefona korisnika Fejsbuka ne samo da je prvoklasno sigurnosno pitanje, već predstavlja i direktno kršenje politike korištenja podataka.

Iz Fejsbuka uvjeravaju da niko nije iskoristio tu grešku, ali ostaje pitanje zbog čega im je trebalo toliko dugo da priznaju grešku i otklone propust.

Inače, tokom prošle godine Fejsbuk je isplatio gotovo milion dolara u nagradama za otkrivene bezbjednosne propuste, što samo po sebi govori koliko je ta društvena mreža puna bezbjednosnih grešaka.

Stručnjaci za bezbjednost uvjereni su da ima i drugih greškaka i propusta, naorčito u programu namijenjenom oglašivačima, i da je samo pitanje vremena kad će se desiti neki veći propust koji bi potencijalno mogao da ugrozi podatke i identitete miliona korisnika.

Pitanje je samo da li će taj propust prvi otkriti istraživači ili hakeri.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.