Jubilarni Sea Dance sigurno ostaje u Crnoj Gori i to na još atraktivnijoj lokaciji

Jubilarni Sea Dance sigurno ostaje u Crnoj Gori i to na još atraktivnijoj lokaciji

Iako već danima kruže neosnovane glasine o njegovom premještanju van zemlje, Sea Dance, najveći crnogorski festival i jedan od najznačajnijih festivala Mediterana, definitivno će se i ove godine održati u Crnoj Gori, i to peti, jubilarni put.

Potvrđena je i konačna odluka organizatora da napuste plažu Jaz, jer su se stekli uslovi da se premjeste na novu, znatno atraktivniju lokaciju na crnogorskom primorju, koja nudi daleko više uslova za posjetioce i ima sve predispozicije za održavanje velikog muzičkog festivala.

Organizatori to navode kao veliko olakšanje nakon što su od samog početka prolazili kroz niz prepreka i opstrukcija zbog neriješenih vlasničkih odnosa na prethodnoj lokaciji i navode kako očekuju da će peti, jubilarni Sea Dance imati najbolje festivalsko izdanje do sada.

Zvanični datumi festivala i definitivna lokacija biće uskoro predstavljeni u cjelosti nakon zvanične potvrde od strane Opštine Budva.

"Jedna od najvažnijih tema naših razgovora sa Opštinom Budva je izbor nove lokacije. Mi smo u međuvremenu uradili višestruka izviđanja terena sa našim najboljim ljudima iz oblasti produkcije i infrastrukture i imamo lokaciju koja je superiornija po više osnova. Nova plaža ima gotovo netakutu prirodu, kristalno čisto more i, što je posebno važno, uređene kampove sa hladom, što je bila jedna od najvećih zamjerki inostranih posjetilaca vezano za plažu Jaz. Tu je prostor koji omogućuje dalji rast festivala, ali i zdrav razvoj turizma na lokaciji koja je nedovoljno iskorišćena. Ono što je posebno važno je da smo u direktnim razgovorima sa vlasnicima parcela na novoj lokaciji izdejstvovali njihovu saglasnost za upotrebu iste, oni su tu saglasnost pismeno potvrdili Opštini Budva i sada se još samo čeka zvanična potvrda od Opštine, jer je ona po ugovoru odgovorna za obezbjeđivanje lokacije", ističe Dušan Kovačević, osnivač EXIT i Sea Dance festivala.

“Druga tema od značaja sa Opštinom Budva je poštovanje važećeg ugovora između festivala i Opštine. Zvuči nevjerovatno da u 21. vijeku uopšte mora da se razgovara o tome da se ugovori i zakonske norme moraju poštovati, ali kako naš narod kaže: “Ko se o mlijeko opeče i u jogurt duva”. Za prethodno izdanje festivala obavezni aneks ugovora smo potpisali tek mjesec dana pred Sea Dance, dok je za ozbiljnu pripremu festivala potrebno najmanje 9 mjeseci. Mi smo tada imali opciju da na osnovu ugovora otkažemo festival i tužimo Opštinu na višemilionske iznose za naknadu štete, ali nismo htjeli da iznevjerimo našu publiku iz cijelog svijeta, jer je snaga EXIT brenda u tome što mi uvijek ispunjavamo svoja obećanja. A i nisu nam ništa krivi građani Budve koji bi na kraju plaćali tu odštetu, umjesto da uživaju direktnu korist od gostiju festivala od kojih na svaki uloženi euro u festival, nazad zarade na desetine novih”, rekao je on.

Sea Dance je inače jedini od pet festivala koje EXIT organizuje u pet država, a čiji datumi još nisu objavljeni, što se ne odražava pozitivno na priliv stranih turista koji u decembru i januaru planiraju svoja godišnja putovanja.

Ukoliko ne dođe do potvrde lokacije i ugovora od strane Opštine Budva u najskorijem roku, tim festivala prihvatiće poziv drugog primorskog grada u Crnoj Gori koji nudi preseljenje ovog međunarodno priznatog festivala na podjednako atraktivne plaže.

"Nadamo se da će Opština Budva u najkraćem roku i zvanično potvrditi novu lokaciju i poštovanje ugovora, kako bismo mogli što prije da objavimo i sam datum festivala i krenemo u novu međunarodnu kampanju. Ukoliko se to, ipak, ne dogodi uskoro festival se, ipak, neće seliti iz Crne Gore, jer dobra saradnja sa Ministarstvom turizma nam garantuje stabilnost neophodnu za dalji razvoj festivala. Nije tajna ni da postoje otvoreni pozivi od nekih drugih atraktivnih crnogorskih destinacija, te je budućnost Sea Dance festivala u Crnoj Gori zagarantovana i ne dovodi se u pitanje. Ipak, vjerujem da ćemo kao i do sada naći zajednički jezik sa Opštinom Budva i partnerski riješiti sva otvorena pitanja", kazao je Kovačević.

Osim Budve i Crne Gore, EXIT festival je u protekle dvije godine stao iza organizacije još 3 festivala za ukupno pet festivala u pet država, a u planu je skora najava i šestog, dok se još razmatraju pozivi iz čak šest novih zemalja, od kojih su dvije u Aziji!

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.