Raste podrška ulasku u EU, građani žele Đukanovića ili Bečića za predsjednika
Bečić i Đukanović

Istraživanje CEDEM-a

Raste podrška ulasku u EU, građani žele Đukanovića ili Bečića za predsjednika

U Crnoj Gori raste podrška građana ulasku u Evropsku Uniju, dok većina građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, rezultati su istraživanja koje je danas predstavio Centar za demokratju i ljudska prava (CEDEM) u Podgorici.

U odnosu na istraživanje iz juna 2017. godine, kada je podrška ulasku Crne Gore bila u padu, rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da 62,2 odsto građana podržava ulazak u EU, što je porast za šest odsto u odnosu na prije pola godine. Protiv članstva je 21,4 odsto, dok 16 odsto građana nema stav o ovom pitanju. 

2018011022801082729636454Web

Foto:AA, predstavljanje rezultata istraživanja

Veći broj građana Crne Gore, njih 37,2 odsto, smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem, dok njih 33,2 odsto vjeruje suprotno. 

Kada je u pitanju povjerenje u institucije, najveću podršku uživa obrazovni sistem, dok je najniže povjerenje građana u Crnogorsku pravoslavnu crkvu. U odnosu na junsko istraživanje, povjerenje u sve institucije je u porastu, osim u Srpsku pravoslavnu crkvu, koja bilježi pad povjerenja. 

DTLNOquXUAANVUW

Foto:Twitter

Kada je u pitanju prosječna ocjena za političare, najbolje je ocijenjen predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je na skali od 1 do 5 dobio ocjenu 2,88. Slijede bivši premijer Milo Đukanović i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić. 

Kada je rejting partija u pitanju, najbolje stoji Demokratska partija socijalista (DPS), koju podržava 39,9 odsto, dok Demokratsku Crnu Goru podržava 21,3 odsto. Demokratski front uživa podršku 13 odsto građana Crne Gore. 

Kada su u pitanju nedavno održani lokalni izbori, za koje je opozicija ocijenila da su bili neregularni, 41 odsto građana smatra da je DPS pobijedio neregularnim metodoma, dok 27, 6 odsto smatra da je DPS pobijedio pošteno. 

Kada je u pitanju ocjena kandidata za predsjedničke izbore, koji će na proljeće biti održani, najveći broj građana ocjenjuje da su Milo Đukanović i Aleksa Bečić najbolji kandidati. Đukanovića je predložilo 39,7 odsto ispitanika, dok je Bečića podržalo 30 odsto ispitanika. 

Istraživanje je sprovedeno u decembru 2017. godine, a u njemu je učestvovalo 1.004 ispitanika. 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.