Živjele u muzeju u Bijelom Polju i ložile eksponate
Muzej u Bijelom Polju

Tadašnja uprava vjerovala je da će se brinuti o zgradi i eksponatima

Živjele u muzeju u Bijelom Polju i ložile eksponate

U crnogorske muzeje je nadirala voda, po njima su trčkarali i umirali pacovi, pucali zidovi, prokišnjavali plafoni, plavili depoi, gubljene ili traljavo vođene inventarne knjige, odlagane revizije, trunuli i nestajali eksponati...Ali su i bespravno živjele porodice i pojedinci!

 To pokazuje dokumentacija koja je Pobjedi ustupljena iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Samo jedna teška i hladna zima bila je dovoljna da 1976. u vatri nestane dio eksponata Zavičajnog muzeja u Bijelom Polju. Dvije ženske osobe, N. G. i Z. Š, koje su se 1973. bespravno uselile u zgradu Muzeja, provalile su u kancelarije, otuđile djelove namještaja, prozore i vrata, ali i neprocjenjive eksponate iz 13. i 14. vijeka srednjovjekovnog rudnika „Brskovo“.

Bez znanja o vrijednosti i bez želje da se obogate, prešle su potom samo nekoliko metara do susjednih prostorija, u kojima su živjele, otvorile vratanca šporeta na drva i počele da lože viševjekovnu bjelopoljsku baštinu. Niko im nije stajao na putu. Štaviše, tadašnja uprava Muzeja vjerovala je da će se „uljezi“ brinuti o zgradi i eksponatima?!

Ovo otkriva dokument koji je Pobjeda ekskluzivno dobila iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Naime, realizacijom projekta „Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore“ 2013. godine utvrđen je manjak od 9.415 predmeta u crnogorskim muzejima, bogomoljama i ustanovama kulture.

U Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju, koji funkcioniše u okviru JU Centar za djelatonosti kulture „Vojislav Bulatović Strunjo“, konstatovan je nedostak 11 predmeta. Tri eksponata fale iz arheološke zbirke, a osam iz umjetničke.

Tek tri godine kasnije, tačnije početkom marta 2016, Uprava za zaštitu kulturnih dobara poslala je zahtjev za izjašnjenje svim direktorima i kustosima ustanova u kojima je konstatovan manjak eksponata.

Odgovarajući Upravi, direktor JU Centar za djelatonosti kulture „V. Bulatović Strunjo“ Izet Erović istakao je da su „nedostajući predmeti pokretnih kulturnih dobara arheološke i umjetničke zbirke vjerovatno fizički uništeni od provalnika tokom provale Muzeja 1976.“

''Ovu tvrdnju potkrijepljujemo dokazom u vidu prijave provalne krađe u Zavičajnom muzeju od 10. 5. 1976. godine, u kojoj je konstatovan nestanak i fizičko uništenje određenog broja predmeta'' – naglasio je Erović.

Prijava o krađi Eroviću je poslužila i kao zgodno opravdanje i objašnjenje, pa je u odgovoru Upravi konstatovao kako te 1976. vjerovatno nije ustanovljen konačan spisak nestalih/uništenih predmeta.

''Smatramo da su nedostajući predmeti nestali ili uništeni u gore navedenom periodu'' - istakao je Erović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.