Vještak Boljević: Moguće da telefon zadrži 76% kapaciteta baterije
Foto: Screenshot

Suđenje za pokušaj državnog udara

Vještak Boljević: Moguće da telefon zadrži 76% kapaciteta baterije

Suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorizma, na izborni dan 2016, nastavljeno je jutros u 10 časova u Višem sudu u Podgorici.

Na dodatna pitanja odgovara svjedok saradnik Saša Sinđelić. 

Tužilac Saša Čađenović pitao je svjedoka saradnika Sašu Sinđelića kako je došao u Crnu Goru, na to je Sinđelić odgovorio da se o tome već izjasnio dodajući da je došao avionom.

"Nijesam imao niti dobio nikakvu prijetnju od strane državnih organa Crne Gore kada samo došao niti me bilo ko prisiljavao kada sam došao," kazao je Sinđelić ističući da ga ni u Srbiji niko nije priosiljavao na to.

"Znao sam svoja prava u Srbiji", kazao je Sinđelić.

Sinđelić je kazao da je pristao da ide u Crnu Goru u Specijalnom sudu u Beogradu gdje je tražio garancije da ga niko neće napadati. On je naveo da se to desilo nakon što je tamo došao Milivoje Katnić i da ga je vidio na aerodromu kada je krenuo avionom za Crnu Goru, i da su tu bili i specijalci.

Odgovarajući na pitanja Čađenovića, Sinđelić je kazao da nikada ranije nije imao bilo kakve kontakte sa bilo kojim državnim organima Crne Gore.

"Nijesam susreo niti znao ni specijalnog tužioca Čađenovića, ni glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića," kazao je Sinđelić.

U sudu je emitovan audio snimak. Na prijedlog tužioca Čađenovića preslušani su prisluškivani razgovor. Sinđelić je objasnio da se radi o razgovoru njega i Paje. Naveo je da je pričao o tom razgovoru i ranije, kada je Velimirović bio nervozan i govorio više nego što je trebalo. Poručio je ironično da ako im je dosadno, da sami uđu u Skupštinu.

Telefoni

Čađenović je zamolio sud da pokaže Sinđeliću Dikićeve telefone, dva telefona, marke Lenovo.

Nakon što je Sinđeliću predočen telefon marke Lenovo koji je oduzet od Bratislava Dikića, on je kazao da je to telefon koji je on dao Paji da ga preda Dikiću. Sinđelić je objasnio da je drugi telefon koji mu je sud pokazao, pripadao njemu, da ga je on koristio i da ga je dobio od Rusa.

Čađenović je zatražio da se telefon upali i da Sinđelić pokaže kako je komunicirao preko njega. Tehnika je objasnila da mora da se prvo napuni telefon. 

Nakon što je Sinđeliću, na zahtjev Čađenovića, pokazana fotografija koja nije dokaz iz spisa, on je prokomentarisao: "Majke vam ga lopovske". 

Sinđelić je kazao da je na fotografiji Ivan, ali da je napisano drugo ime i da piše Petar Maltituli. "Ova slika dovoljno govori o svemu. Ovoga čovjeka nije mogao niko drugi da namjesti do oni, ja sam se sastao sam sa njim i Edijem i nikome ga nisam pominjao". 

Sinđelić je Ivana pominjao kao osobu koja je bila u stanu u Moskvi, gdje se sastao sa Edijem. Svjedok saradnik je kazao na dodatno pitanje da je Ivana vidio samo jednom tada.

Odbrana je potom  tražila da se telefon prvo pokuša upaliti da se vidi da li je potpuno prazan, odnosno da li je neko njima manipulisao u međuvremenu.

Kada je telefon upaljen u sudnici pokazao je 94 odsto baterije bez prethodnog punjenja. Advokat Petronijević je tražio i da se drugi telefon uključi i da se utvrdi kada su telefoni zapečaćeni i utvrdi ko je posljednji koristio telefon. Tada je uključen i drugi telefon i on ima 76% baterije. 

"Ne može telefon da stoji zapečaćen godinu dana u depou, a da ima 94% baterije. Takva tehnologija ne postoji", naveo je Petronijević i tražio da se telefoni izdvoje iz spisa predmeta.

On je predložio i ko je i po čijem nalogu vršio manipulaciju telefonima da bi se podnijela krivična prijava.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić kazao je da i on vjeruje da baterija nakon toliko vremena ne može biti puna. Katnić je kazao da niko iz tužilaštva nije manipulisao telefonom, a da se nada da odbrana nije to radila preko nekog iz suda. SDT je naveo da svakako ne mogu da se ospore dokazi iz mjera tajnog nadzora nad tim telefonima.

Optuženi Bratislav Dikić saopštio je da je njemu kazao je da je nakon hapšenja da su njegovi telefoni odnešeni u susjednu prostoriju i uključeni na računare. Nakon toga pola sata su me pozvali, uključili su telefone moji telefoni su uključeni na kompjutere kablovima. Nakon 17 dana moji telefoni su bili napunjeni 100%. I sudski vještak je kazao da je nešto rađeno na telefonima. Ima promjena u telefonima u vezi sa nekim porukama i fotografijama koje ja nikada nijesam vidio, prvi put ih vidim u optužnici," kazao je Dikić.

Petronijević zahtjeva da se u sudnicu donesu svi ostali telefoni da se uključe i aktiviraju da se vidi jesu li napunjeni ili nijesu...

Vještak o baterijama telefona i pitanja advokata odbrane

Vještak Predrag Boljević koji je kazao da je od momenta kada je vještak završio vještačenje do danas vrlo moguće da telefon zadrži 76% kapaciteta baterije, bez sumnje za taj jedan telefon.

"Telefoni su rutovani, znači da je njihov operativni sistem mijenjan. Postoji mogućnost da je prilikom promjene softvera došlo i do promjene načina punjenja telefona. Softver spriječava da se baterija napuni i da prikaže 100%. Za sedam mjeseci koliko su telefoni bili isključeni za očekivati je da je došlo do pada baterije nekih 14 %," kazao je Boljević.

Boljević je kazao da je u aprilu ili maju vratio telefone i da se po gašenju telefona kod ovog tipa baterije gubi 2% mjesečno i da je za sedam mjeseci da je očekivan pad baterije oko 14%, a da ne bi trebalo da pređe 20%. 

On je kazao da je moguće ako je softverski došlo do promjene punjenja, da je moguće da stanje baterije bude i 94% po paljenju, a da nema nikakve sumnje kod drugog telefona koji je na 76% da je to moguće.

Katnić je rekao da nema pitanja za Boljevića i da je jasno da Tužilaštvo ne bi sebe dovodilo u situaciju da manipuliše činjenicama. Kazao je da je konsultovao i svoju stručnu službu od koje je takođe dobio sličan odgovor koji je Boljević saopštio.

Advokat Radosavljević je istakao da je iskaz Boljevića kontradiktoran jer je za sedam mjeseci po dva odsto baterije znači da nivo baterije treba da bude barem ispod 90%. "To bi značilo da je ovdje išla potrošnja manje od jedan odsto mjesečno, pa mi sad nije jasno šta je od toga tačno".

Boljević je objasnio da se softverskom promjenom da se može produžiti trajanje baterije do fizičkog maksimuma, i da se prikazuje 93% jer je baterija mogla biti punjena preko 100% jer se radi o fabričkom prikazivanju procenta, što ne odražava stanje baterije.

Dikić je pitao Boljevića u kom obliku vraća telefone. Boljević je naveo da je dobio telefone u koverti zapečaćene i da ih je tako vratio. Dikić je naveo da su telefoni izvađeni iz otvorene koverte u sudu i pitao ko je otvarao tu kovertu.

Dikić je naveo da traži da se njegovi telefoni uključe i utvrdi nivo baterije, i da se vidi da li su zapečaćeni. "Ako nisu, onda su kompromitovani kao i ovi".

Sud je odlučio da vještak pregleda i baterije drugih mobilnih telefona.

Boljević je upalio Sinđelićev telefon "nokia C1-01" koji nije u kategoriji pametnih telefona i kazao da je baterija na minimumu, ali da treba voditi računa da se radi o različitim tipovima telefona. Naveo je da se radi o litijumskoj bateriji.

Boljević je konstatovao da tri Sinđelićeva telefona nije mogao da upali i prokomentarisao da je "alkatel" u dosta lošem stanju, i da se radi o litijum-jonskoj bateriji. Vještak je pokazao da nema alat da otvori telefon pod oznakom "Ket". 

On je naveo da svi ispitani telefoni imaju različite baterije od baterija u telefonu "Lenovo" pa zato nije validno ih porediti. 

Boljeviću su predati na uvid i telefoni oduzeti od Dikića. Konstatovao je da Samsung i Nokia 5610 ne mogu da se uključe, i da i oni imaju litijum-jonske baterije. Boljević nije uspio da upali ni Dikićev iPhone, a Dikić je ukazao da se radi o pametnom telefonu koji je takođe morao biti punjen tokom vještačenja (prikačen na USB) i da nema logike da se on ugasio, a da su telefoni "lenovo" mogli da se upale. Boljević je kazao da se radi o integrisanoj bateriji,i da ne može da utvrdi koja je baterija u njemu.

Boljević je upalio Samsung Galaxy S6 čija je baterija na 4 odsto, te rekao da se radi o aparatu sa integrisanom baterijom i da bi o ta dva aparata mogao da se izjasni nakon uvida u tehničke specifikacije.

Advokat Petronijević je pitao Boljevića da li je moguće da su baterije na Dikićevim pametnim telefonima iste snage kao na telefonu "Lenovo", Boljević je kazao da je moguće.

Boljević je kazao da se ne može konkretno izjasniti kada je u pitanju potrošnja baterija isključenog iPhone jer on specifično funkcioniše, a da kad se radi o Samsungu, da sve zavisi od baterije, a da nije utvrdio koja je na Dikićevom Samsungu.

Petronijević smatra da je očigledno da su telefoni "Lenovo" dopunjavani u međuvremenu, jer bi se na osnovu logike vještaka trebalo da upale onda i iPhone i Samsung oduzeti od Dikića. 

"Ako Lenovo gubi 2%, onda i ovi gube 2%. Ako su "Lenovo" vještačeni, onda su i ovi vještačeni..."

''Ovo je odugovlačenje postupka...Mi molimo da se nastavi ovaj postupak sa svjedokom saradnikom, sa drugim svjedocima, sa materijalnim dokazima i da se ovdje utvrdi da li je neko kriv ili ne a ne da ostavljamo na nivou basni i bajki'', kazao je Katnić.

''Imajući u vidu ovakvo izjašnjenje tužioca, a da ne bi odugovlačili postupak kao što to on navodi, mi bi sjutra da radimo kao što smo planirali a da nakon sjutrašnjeg dana sud donese odluku o potencijalnom prekidu postupka do dobijanja nalaza i mišljenja'', kazao je Petronijević.

Sinđelić je otvorio aplikaciju i pokazao da su upisani kontakti 10 i 6. "Šest je oznaka za Edija, a 10 za ovaj telefon koji sam dao Velimiroviću", objasnio je Sinđelić.

Konstatovano je da je Lenovo sa brojem 9 ugašen dok je bio na 89% baterije, a telefon sa oznakom 10 ugašen sa 76% baterije. 

Suđenje se nastavlja u četvrtak u 9 časova.

Vijesti/Antena M/Kodex

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.