Kraljevčanin naručio aparat za povećanje muškosti i dobio lupu!
ilustracija

Kraljevčanin naručio aparat za povećanje muškosti i dobio lupu!

Ohrabren da svoj hronični problem može da riješi za 2.200 dinara (oko 18.50 eura), a vidjevši reklamu za onlajn kupovinu preko jedne od društvenih mreža Petar. Đ. iz Kraljeva naručio je aparat za povećanje muškosti.

Jedva je iščekao da mu poštom stigne paket, platio je pouzećem, kad umjesto čudesnog aparata dobio je - lupu! Tad je i shvatio da je prevaren, piše Blic.

Petar Đ. je samo jedan primjera od mnošto razočaranih i lakovjernih građana, koji su se odlučili da kupe proizvod preko interneta, a ponijeti obećavajućom fotografijom i pristupačnom cijenom. Dešavalo se i da umjesto željenog proizvoda građani dobiju jabuke, a bilo je i lijepo upakovanih - cigli, pa i betona! Svega, umjesto poručenog. A kad shvate da su prevareni, već je kasno. 

U sivoj, onlajn zoni kupovine najviše se prodaju odjeća, obuća, mobilni telefoni i igračke. I tu su najveće i prevare.

Ove vrste prevara dešavaju se uglavnom preko društvenih mreža, a naročito su izražene u posljednjih godinu dana. Razlog je jednostavan, lako može da se dopre do velikog broja potencijalnih kupaca, nema kontrole prodaje, pa eto prilike za odličnu i laku zaradu. A kada se prevara desi, kupac nema kome da se žali, jer je i on (sa)učesnik u sivoj zoni trgovine.

- Uglavnom ih privuče niska cijena. Šema je jasna, prodavac ostavi mobilni broj telefona ili imejl adresu, koju često mijenja te mu se ne može ući u trag. A kad roba stigne, a kupac bude razočaran, on nema način da je reklamira niti kad plati pouzećem ili direktno na račun prodavca, da novac povrati - ukazuje Papović. 

A šta ako vas prevare...

Ono što prevarenima ostaje jeste da se obrate ogranizacijama potrošača, koji lociraju i objavljuju javno adrese s kojih se obavlja prevarantska onlajn prodaja. Drugi način je da prijave policiji. Ali da do toga ne bi došlo, kako ukazuje naš sagovornik, kupujte robu kod registriranih onlajn prodavaca, jer sve drugo je kupovina "mačka u vreći", bukvalno. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.