Erdogan: Uređenje BiH je njeno unutrašnje pitanje
Foto:Anadolija

Susret sa hrvatskom predsjednicom

Erdogan: Uređenje BiH je njeno unutrašnje pitanje

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je uređenje i struktura Bosne i Hercegovine unutrašnje pitanje te zemlje.

„Situacija u Bosni i Hercegovini je uokvirena Dejtonskim sporazumom. Trenutna struktura i uređenje Bosne i Hercegovine je njeno unutrašnje pitanje. Trilateralni mehanizam, najprije sastanak ministara vanjskih poslova, a zatim lidera triju država je s ciljem da damo pozitivan doprinos. Međutim, govoriti u ovom trenutku biće ovako ili onako ili nešto prognozirati u vezi sa nekim budućim koracima, mislim da nije ispravno“, rekao je Erdogan nakon sastanka sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, javlja agencija Anadolija.

Erdogan je izjavio da će trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine biti održan tokom narednog mjeseca, a nakon tog sastanka uslijediće i samit lidera triju zemalja.

Istakao je da je tokom susreta sa hrvatskom predsjednicom bilo riječi i o pitanju borbe protiv terorizma.

"Sa predsjednicom Hrvatske sam naširoko razgovarao i o pitanju borbe protiv terorizma. U tom smislu, uz podršku naših prijatelja, uključujući i Hrvatsku, nastavićemo aktivnosti kako bi bio uništen korijen terorističke organizacije FETO na prostoru Balkana. Izražavam joj zahvalnost u tom smislu", kazao je Erdogan.

Dodao je i kako je postignuta saglasnost o dodatnom jačanju saradnje između dvije zemlje.

"Složilo smo u pogledu dodatnog jačanja saradnje između Turske i Hrvatske", kazao je Erdogan.

Istakao je da je tokom sastanka sa predsjednicom Hrvatske razgovarano i o bilateralnim odnosima na polju ekonomije, trgovine, kulture i politike kao i o regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući Siriju i Irak.

Grabar-Kitarović izjavila je da je njena posjeta Ankari bila vrlo korisna i konstruktivna.

"Dvije zemlje nemaju nikakvih međusobnih problema, ali naravno da naše odnose možemo dodatno ojačati", rekla je Grabar-Kitarović.

2018010922799673929618094Web

Grabar Kitarović boravila u jednodnevnoj posjeti Ankari, foto:AA

Izrazila je uvjerenje da je trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Turske moguće povećati na milijardu dolara. Dodala je i kako je njena zemlja spremna pružiti svaku podršku susjednoj Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Inače, Kolinda Grabar Kitarović je boravila u jednodnevnoj posjeti Ankari. Današnji sastanak Grabar-Kitarović i Erdogana je drugi po redu u manje od dvije godine, podsjeća agencija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.