CG i Srbija spremne za  članstvo do 2025. godine uz sprovođenje stvarnih reformi
ilustracija

Strategija EU za Zapadni Balkan

CG i Srbija spremne za članstvo do 2025. godine uz sprovođenje stvarnih reformi

EU se priprema da odredi 2025. kao krajnji rok za sledeći talas proširenja, ali bi sporovi na Balkanu mogli to da odlože, navodi Evropska komisija u nacrtu nove strategije za Zapadni Balkan u koji EUObserver imao uvid, a čije se usvajanje očekuje 14. februara.

Komisija navodi da "partneri na Zapadnom Balkanu imaju istorijsku mogućnost" i da "po prvi put perspektiva njihovog pristupanja ima najbolji vremenski okvir".

"Uz jaku političku volju, sprovođenje stvarnih reformi i trajno rješenje sporova sa susjedima, Crna Gora i Srbija trebalo da budu spremne za  članstvo do 2025", piše u tekstu,prenosi Beta.

Najtrnovitiji spor je srpsko nepriznavanje kosovske nezavisnosti, navodi se u dokumentu i, aludirajući na Beograd, dodaje da favoriti na putu ka EU "imaju strateški interes da podržavaju stremljenja svojih partnera".

Albanija, Bosna, Makedonija i Kosovo do 2025. "takođe treba da uveliko napreduju na evropskom putu". Bosna nastoji da dobije "status kandidata" za EU, dok Kosovo razmatra da podnese formalni zahtjev za taj status.

Dokument Komisije upozorava da lokalni sporovi mogu da odlože proces koji je dobio ime "ambiciozni" vremenski okvir. "EU ne može i neće uvoziti bilateralne sporove.

Zato svi partneri na Zapadnom Balkanu o kojima je riječ moraju da ih što prije riješe," piše u dokumentu, kojim se predže da se granična pitanja rješavaju međunarodnom arbitražom, na primjer u Hagu, i da svaka odluka mora biti "obavezujuća i konačna" i "poštovana u potpunosti".

Dodaje se da je "sveobuhvatna normalizacija odnosa Srbije i Kosova u formi obavezujućeg pravnog sporazuma od ključnog značaja" za EU perspektivu i Beograda i Prištine.

Kosovski problemi, međutim, idu i dalje od Srbije, jer pet članica EU takođe nije priznalo njegovu nezavisnost.

U dokumentu se još kaže da bi spor oko imena izmedju Makedonije i Grčke mogao biti riješen do juna.

Sledeći Samit o Zapadnom Balkanu EU će održati 18. maja u Sofiji, 15 godina nakon samita u Solunu, kada je su članice bloka prvi put obećale da će region primiti u svoje redove. 

Evropska komisija u aprilu takođe namjerava da objavi redovan izvještaj o napretku aspiranata sa Balkana. "U sledećih osam, devet mjeseci ćemo odlučiti kao da nastavimo sa svakom od ovih zemalja," rekao je juče portparol predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera.

Junkerovi planovi uključuju i kontekst ruske povećane aktivnosti jer, kako se kaže u dokumentu, Rusija preplavljuje Balkan medijima sa anti-EU propagandom i podstiče srpski nacionalizam ugovorima o naoružavanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.