EU kreće u još jednu bitku sa nelegalnim sadržajima na internetu
Ilustracija

Uklanjanje neprimjerenog sadržaja sa mreža

EU kreće u još jednu bitku sa nelegalnim sadržajima na internetu

Pod okriljem praznične atmosfere koja širom Evrope i dalje traje, sjutra će se u Briselu održati sastanak pet evropskih Komesara sa čelnim ljudima najvećih kompanija internet industrije.

Razgovaraće o napretku koji je do sada učinjen u borbi sa širenjem nelegalnog sadržaja na mrežama, uključujući terorističku propagandu, ksenofobiju, rasistički ili govor mržnje kao i zloupotrebu prava iz oblasti intelektualne svojine.

U susret sjutrašnjem sastanku petoro evropskih Komesara poručilo je da “teroristička propaganda i sadržaji koji podstiču nasilje i mržnju na internetu su ozbiljna prijetnja bezbjednosti, stabilnosti I osnovnim ljudskim pravima. To zahtijeva zajednički odgovor svih učesnika, uključujući i internet industriju”. 

drutvenemree

Iako su posljednjih godina online platforme značajno povećale resurse koje troše na uklanjanje nasilja i ekstremističkog  sadržaja što je prije moguće sa interneta, uključujući tu i automatizovana uklanjanja, na desetine hiljada uklonjenih sadržaja pojavi se stotine hiljada novih. Zato Evropljani poručuju da ukljanjanje neprimjerenog sadržaja sa interneta mora biti ubrzano. Iako se odnos Evropske Komisije I najvećih online platformi zasniva na dobrovoljnosti mora se raditi više i brže, poručuju evropski Komesari.    

drutvenemree595x340

Za to će biti potrebna saradnja online platformi sa nacionalnim policijama država članica EU ali i dijeljenje znanja među najvećim igračima u online industriji i nove akcije protiv ponovnog pojavljivanja neprimjerenog sadržaja na internetu, smatraju evropski Komesari i poručuju da će nastaviti da promovišu saradnju online kompanija i ukoliko bude potrebno, predlažu promjenu zakonodavstva u toj oblasti, kako bi bilo komplementarno sa  postojećim zakonskim okvirom.   

aplikacijenjemackaepa

Online platforme igraju ključnu ulogu u inovacijama i rastu digitalne ekonomije ali sa sobom  nose i značajnu odgovornost za društvo u smislu zaštite svojih korisnika ali i društva u cjelini. Da spriječe teroriste, kriminalce i ostale uključene u ilegalne aktivnosti da za svoje aktivnosti koriste njihove  usluge.  

Prije tri godine počeo je sa radom EU Internet Forum koji okuplja ministre unutrašnjih poslova, moćnike internet industrije i ostale ključne igrače, kao partnere na dobrovoljnoj osnovi u borbi sa kompleksnim pitanjem kao što je neprimjeren sadržaj na internetu i sloboda korišćenja mreže koja je promijenila svijet.

EIFlogo

Prije dvije godine Forum je u saradnji sa internet kompanijama najavio stvaranje zajedničke baze koja bi bolje detektovala potencijalni teroristički sadržaj i spriječila njegovo ponovno pojavljivanje na drugim platformama. Najveće online platforme sve snažnije rade na razvoju automatizovanog uklanjanja neprimjerenog sadržaja sa interneta, uz podršku samog EU Internet Foruma.

drustvenemreze

U maju 2016. godine Evropska Komisija i četiri najveće online platforme (Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft) zajednički su usaglasile pravila za borbu sa govorom mržnje na internetu. Godinu dana kasnije ispostavilo se da su pravila donijela veliki napredak jer su ove četiri kompanije, prema istraživanjima, u skoro 60 procenata prijavljenog sadržaja sa govorom mržnje reagovali njegovim uklanjanjem. To je duplo više nego u trenutku donošenja ovih pravila. Na redu je izgleda razvoj novih tehnologija i alata koji bi trebalo da poboljšaju automatsku detekciju neprimjerenog sadržaja i, ako treba, novih zakona koji će to omogućiti. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.