Pokrenuti pregovori na visokom nivou između dvije Koreje
Ilustracija

Nakon dvogodišnje pauze

Pokrenuti pregovori na visokom nivou između dvije Koreje

Južna i Sjeverna Koreja nakon dvije godine pauze ponovo su počele pregovore na visokom nivou.

Na sastanku održanom u mjestu Panmundžonu, koji je demilitarizovana zona na granici dvije zemlje, Južna i Sjeverna Koreja imale su po pet predstavnika.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Co Mjoung-gjon prije sastanka kazao je kako će uložiti napore za prvi korak u poboljšanje odnosa dvije Koreje i kako bi Zimske olimpijske igre u Pjongjangu poprimile karakter festivala mira.

Co je kazao kako ukoliko pregovori urode plodom neće ishitreno postupati i da će sastanci moći biti nastavljeni.

Predsjednik Sjevernokorejskog odbora za mirno ujedinjenje Ri Son-gvon je izjavio kako se tu nalazi s nadom da će dvije Koreje pregovarati u jednom bliskom i vjernom tonu.

Očekuje se da će visoki predstavnici Seula i Pjongjanga sastancima razgovarati o učešću sportista Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama koje će ove godine biti održane u Pjončangu , u Južnoj Koreji, poboljšanju bilateralnih odnosa i denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Pregovori koji su počeli danas su prvi na visokom nivou od decembra 2015. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.