Ilustracija

Uz propagandu i konstantne provokacije

"Moskva pokušava da zavadi Crnu Goru i Srbiju"

Moskva će nastaviti da stvara tenzije između Crne Gore i Srbije i svih susjeda uz propagandu i konstantne provokacije - kaže za Pobjedu američki analitičar Januš Bugajski.

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike upozorava da će Moskva pokušati da od svih bilateralnih sporova u zemljama Jugoistočne Evrope napravi latentni sukob.

"Da bi se države regiona suprotstavile Putinovoj strategiji „zavadi pa vladaj“ i izbjegle zamke Moskve, sve vlade u regionu bi trebalo da sprovedu tri politike. Prvo, moraju da podignu svijest javnosti o političkim i informacionim napadima Kremlja.

Drugo, moraju da uspostave bilateralne radne grupe sa susjednim državama sastavljene od naučnika i stručnjaka za sajber propagandu kako bi se odbranile od napada. I kao treće, sva iskustva sa propagandom Kremlja moraju da dijele kako bi razvili regionalne inicijative, posebno u informacionoj sferi. Ovo može uključivati saradnju sa medijima, IT okrugle stolove, sajber bezbjednost, kulturnu razmjenu i obrazovne programe. Iako dugogodišnji bilateralni sporovi neće nestati preko noći, svako društvo u najmanju ruku ne smije dozvoliti da te sukobe treća strana okrene u svoju korist", kazao je američki analitičar za Pobjedu.

Bugajski kaže da je strategija kojom Moskva podriva svoje susjede i zemlje Juogistočne Evrope primjer klasične carske politike - zavadi pa vladaj.

"Huškanjem komšija jednih protiv drugih Moskva može dobro ojačati svoju poziciju i na Balkanu i u centralnoj Evropi", ističe Bugajski.

Miješanje u izbore Ističe da će se Moskva miješati u sve izbore, a da za Srbiju može da se predvidi isti scenario kao i onaj koji se prošle godine uoči izbora desio u Crnoj Gori.

"Crnogorska i sve ostale vlade u regionu moraju blisko sarađivati sa SAD i Evropskom unijom kroz efikasne regionalne strategije u okviru kojih obavještajci moraju sarađivati i dijeliti informacije, zajednički raditi u domenu sajber bezbjednosti, borbi protiv korucije i kontroli bankovnih računa. Institucije moraju od razotkriti partije, firme, nevladine organizacije i medije koji blisko sarađuju sa Kremljom", poručuje Bugajski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.