Građani Kosova potpisuju peticiju za ratifikaciju demarkacije sa CG
Foto: rtklive

Do sda 12 000 građana potpisalo

Građani Kosova potpisuju peticiju za ratifikaciju demarkacije sa CG

Gotovo 12.000 građana Kosova potpisalo je online peticiju kojom se traži ratifikacija sporazuma o demarkaciji između Kosova i Crne Gore i istovremeno zahtijeva da se ne ukine Zakon o Specijalnom sudu.

Ako mi, građani Kosova, spustimo svoje glave i poslušamo neodgovorne političare, onda nismo žrtve, već saizvršioci u zločinu. Sjutra će biti kasno - poručuje se u peticiji, prenosi rtklive.com.

Peticiju je pokrenuo direktor portala "Gazeta Express", Berat Budžala, i objavljena je u ponedeljak na Internet stranici change.org. U opisu se navodi:  

"U poslednjih nekoliko dana jasno smo vidjeli da smo još uvijek na rubu ambisa. Lideri zemlje - Predsjednik, Premijer i predsjedavajuć Skupštine, kako bi spasili svoju kožu, vode nas do nepravičnog sukoba sa međunarodnom zajednicom. Oni dovode Kosovo u direktnu konfrontaciju sa SAD-om i EU, sa onima koji su, baš kao i mi, zaslužni da Kosovo 17. februara proslavi Dan nezavisnosti."

A da bi se izašlo iz, kako je Budžala ocijenio, "nepotrebnog zastoja" i "lako prolaznog", on poziva:

"Budimo dio ove peticije, kojom se traži od Skupštine Kosova da što pre ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji su potpisale vlade obe države 15. avgusta 2015. godine."

Ovaj kosovski novinar dalje traži od Skupštine Kosova da "ne pretvori Republiku Kosovo u bananu Republiku, ukidajući zakone, izbjegavajući međunarodne obaveze", koje su, dodaje - obećali da će ispuniti, a "sa posebnim naglaskom na zahtjev Skupštini Kosova da ne ukida Zakon o osnivanju Specijalnog suda". 

Kosovo i njeni građani imaju mjesto u Evropskoj uniji. Potpisivanjem ove peticije, šireći ovu peticiju i na mnoge druge ljude, povećavamo pritisak na političku klasu - Predsjednika, Premijera i Predsjednika Skupštine - zaključuje se u peticiji. 

Peticija je uslijedila nakon što je grupa poslanika kosovske skupštine pokrenula inicijativu za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, na koju su snažno reagovali međunarodni zvaničnici, uključujući Stejt department. Sa druge strane, još jedna od međunarodnih obaveza za Kosovo - demarkacija sporazuma sa Crnom Gorom - je na čekanju, iako je upravo ratifikacija ovog sporazuma jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.