Njemačka: Slobode lišen osumnjičeni za ratni zločin u Prijedoru
Ilustracija

Njemačka: Slobode lišen osumnjičeni za ratni zločin u Prijedoru

Na temelju potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, u Njemačkoj je lišen slobode osumnjičeni za ratni zločin u mjestu Miska Glava.

Postupajući na temelju međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, policijski organi SR Njemačke u Minhenu su identificirali i lišili slobode osumnjičenog Milorada Obradovića zvanog Stiven, rođenog 6. januara 1967. godine u Prijedoru, javlja Anadolija.

Obradović je pod istragom Tužiteljstva BiH  i osumnjičen je da je u julu 1992. godine učestovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, opština Prijedor, koju su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Takođe, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva osumnjičeni se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu  F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosudni organi Njemačke već su pokrenuli  ekstradicionu proceduru za izručenje osumnjičenog i u narednom periodu očekuje se njegovo izručenje pravosuđu BiH, radi procesuiranja za navedeni ratni zločin.

Pravosuđe BiH, za navedenim osumnjičenim je tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu. U okviru istog predmeta, jedan osumnjičeni nedavno je lišen slobode na području Crne Gore.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Tužilaštvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i širom svijeta, preduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini, osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.