Talačka kriza na Badnji dan: Bilder nišanio u krevetac sa bebom
Foto:Novosti

Beograd

Talačka kriza na Badnji dan: Bilder nišanio u krevetac sa bebom

Moju suprugu, našu šestomjesečnu bebu i mene držao je duže od tri sata kao taoce! Pištolj mi je uperio u čelo, a u jednom trenutku oružjem je nišanio u krevetac!

Ovako je juče, svoju potresnu ispovijest za “Novosti” počeo H. E., komšija Božidara Jovića (45), zvanog Boža Bilder, koji je u subotu prijetio da će bombom raznijeti cijelu stambenu zgradu u beogradskom naselju Vidikovac, u kojoj se zabarikadirao.

- Oko pola osam ujutru, kad sam se spremao da pođem na posao, čuo sam policiju kako lupa na vrata komšijskog stana. Vikali su: “Otvori Joviću, znamo da si tu”. Čuo sam da se vrata otvaraju i da neko repertira pištolj, a onda je taj komšija rekao policajcima da se povuku ili će pucati. Neko je onda počeo jako da lupa na vrata našeg stana. Otvorio sam, a Božidar, koga znam iz viđenja, uperio mi je pištolj u glavu - priča H. E.

Sa riječima: “Moraćeš da slušaš dok ne riješim situaciju”, ušao je stan i zatražio od zaprepašćenog čovjeka da mu zapali cigaretu i sipa sok koji je bio na stolu.

- Onako visok i krupan, sa pancirom na sebi izgledao je zastrašujuće. Zaprijetio nam je da ne zaključavamo vrata stana. Ulazio je i izlazio kad je htio, mahao oružjem i prijetio nam sve vrijeme dok su trajali pregovori. Sa policijom se prvo dovikivao, a onda me je poslao do ulaza u zgradu da uzmem telefon, kako bi mogao da komunicira sa pregovaračima. Tražio je po prezimenu nekog inspektora sa riječima da će se samo njemu predati. Vidio sam i kad je specijalce u nekom trenutku gađao mecima, koje je vadio iz džepa. Kako su ga inspektori ubijedili da se preda, ne znam. Oko 11.30 se čula galama, a posle je samo jedan policajac ušao kod nas i rekao nam da je sve gotovo - prisjeća se H. E.

Zbog pretrpljenog straha na Badnji dan, ostale komšije sa četvrtog sprata zgrade u Ulici Slavka Rodića 11 na Vidikovcu nisu bile toliko voljne da komentarišu dešavanja od subote.

- Preživjeli smo pakao! Sve vrijeme smo bili u strahu da će upasti i u naš stan, kao kod komšija, i da će nas sve pobiti. Loše mi je i kad se samo sjetim šta se dogodilo - priča jedna stanarka.

Cijelo prijepodne, kraj oko višespratnice u kojoj se odigravala drama bio je blokiran. Policije i pripadnika specijalnih jedinica bilo je svuda, a po krovovima obližnjih zgrada bili su postavljeni snajperisti.

Drama je počela u subotu oko osam sati ujutru. Božidar Jović zatvorio se u hodniku svoje zgrade na četvrtom spratu i prijetio da će raznijeti bombom cio objekat. Za njim je već bila raspisana potjernica Prvog osnovnog suda zbog izdržavanja zatvorske kazne, a pretpostavlja se da je tog dana trebalo da bude upućen u zatvor. Prema drugoj verziji, navodno je Jović zvao policiju i rekao da želi da se preda, a kada je policijska patrola stigla izvadio je pištolj i rekao im da se povuku.

Dvočasovna drama završila se akcijom Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Srbije i hapšenjem Bože Bildera.

Novosti podsjećaju da je u grupi od devet osoba uhapšenoj 2013. godine zbog sumnje da su od fudbalera Nikole Virijevića iznudili 30 stanova vrijednih dva miliona eura, kao i 60.000 eura, nekoliko luksuznih automobila i najskuplje mobilne telefone, bio i Božidar Jović.

Jović ima podebeo policijski dosije. Na robiji je proveo osam godina zbog pokušaja ubistva nekadašnjeg fudbalera Dragiše Binića, koji je u vrijeme napada bio direktor FK Obilić. Osuđen je zato što je pucao na Binića ispred njegove kuće na u Višnjičkoj banji, u noći između 16. i 17. maja 2004. godine. Srećom, hici su završili u Binićevom “poršeu” iza koga se sklonio.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.