Druga po veličini životinja na svijetu snimljena na Jadranu
Foto: Blue World Institute

Druga po veličini životinja na svijetu snimljena na Jadranu

U Jadranskom moru kod Rovanjske uvale blizu Jasenice snimljen je veliki kit perajar, druga po veličini životinja na planeti.

Institut „Plavi svet“ saopštio je kako nisu mogli da utvrde tačnu veličinu kita, koji je sporo plivao blizu površine mora i izranjao svakih deset minuta.

Jedan od čitalaca hrvatskog portala 24sata napravio je snimak bliskog susreta koji je imao sa veličanstvenom životinjom.

„Kit perajar, iako druga po veličini životinja na Zemlji, vrsta je koja se dobro nalazi u plitskim i zatvorenim zalivima, pa zbog toga nije zabilježeno nasukavanje. Kada se nađu u relativno zatvorenim područjima, njima je potrebno nekoliko dana da ga upoznaju, ali po pravilu pronalaze izlaz i nastavljaju svoj put“, naveli su iz stručnjaci.
finwhaleRovanjska6117web3

Foto:Plavi svijet

Poručuju da je glavni problem sa kitovima uznemiravanje i upozoravaju da im se ne treba približavati.

„Pojedinci koji se životinji približavaju svojim brodovima mogu ih uplašiti i time uzrokovati njihovo nasukanje. Približavanje treba svesti na minimum“, ističu iz Instituta.

Kit perajar druga je po veličini životinja na planeti, odmah posle plavog kita. Pripada kitovima usanima i hrani se planktonom. Može da naraste do 27 metara dužine i 114 tona težine, ali je do sada najveći uhvaćeni bio 25 metara dugačak i 75 tona težak. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.