Ministarstvo javne uprave opravdalo svoje postojanje
Suzana Pribilović

Pribilović smatra

Ministarstvo javne uprave opravdalo svoje postojanje

Realizovali smo gotovo sve obaveze iz Programa rada Vlade, Programa pristupanja i bili u potpunosti posvećeni realizaciji Strategije reforme javne uprave. Iako vjerujem da uvijek može bolje, smatram da je Ministarstvo javne uprave opravdalo svoje postojanje u prvoj godini rada, ocijenila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović

Podsjetila je da je doneseno niz zakona iz oblasti lokalne samouprave - Zakon o Prijestonici, kojim je konačno riješeno održivo finansiranje razvojnih programa Prijestonice, te Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu.

"Obezbijedili smo preduslove da već u prvom kvartalu 2018. godine dobijemo prvu tranšu od četiri miliona eura, od ukupno 15 miliona, kao direktnu budžetsku podršku za reformu javne uprave. Pripremili smo dva sistemska zakona o državnim službenicima i namještenicima i lokalnoj samoupravi, kojim će se obezbijediti kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima, te jačanje profesionalizma, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti", kazala je Pribilović za Portal Analitika.

Prvi put su prikupljeni i obrađeni podaci o ukupnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koji će biti korišćeni polazna tačka za izradu metodologije i plana optimizacije broja zaposlenih.

Novim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kako je kazala, je propisano povezivanje centralne kadrovske evidencije sa sistemom za obračun zarada, čime se postiže efikasna kontrola nad brojem zaposlenih.

"Rješenje u novom zakonu, kojim je predloženo da državnom službeniku prestaje radni odnos ukoliko dva puta uzastopno bude ocijenjen ocjenom “ne zadovoljva”, a koje postoji i u važećem zakonu, predstavlja svrhu ocjenjivanja, profesionalizacije i razvoja službeničkog sistema zasnovanog na zaslugama službenika. U slučaju kada službenik ispuni uslove za penziju, prestaje mu radni odnos. U tom slučaju ostaje upražnjeno radno mjesto, koje se, ukoliko postoji potreba, popunjava na način propisan zakonom: prvo raspoređivanje službenika koji su već u tom organu, ako takvog nema onda rasporedom službenika iz drugog organa (interni oglas), ili na kraju javnim oglašavanjem", kazala je Pribilović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.