Merkel: Optimista sam možemo  da formiramo koaliciju, Šulc: Bez crvenih linija u pregovore
Foto Tanjug

U Njemačkoj počinju pregovori o formiranju nove vlade

Merkel: Optimista sam možemo da formiramo koaliciju, Šulc: Bez crvenih linija u pregovore

U Njemačkoj danas počinju pregovori o formiranju nove vlade između konzervativaca CDU/CSU i socijaldemokrata (SPD), a pred početak razgovora kancelarka Angela Merkel poručuje da je optimista iako predstoji dosta posla na formiranju koalicije, dok lider SPD Martin Šulc kaže da u pregovore ulazi bez postavljanja crvenih linija.

"Vjerujem da možemo da formiramo koaliciju. Iako nas čeka dosta posla, optimista sam", rekla je Merkelova, prenosi Rojters.

Šulc ističe da SPD ulazi u pregovore sa "konstruktivnim pristupom".

Lider CSU, sestrinske partije CDU, Horst Zehofer, kaže da u razgovore ulazi u "visokom duhu" i dodaje da stranke treba da postignu dogovor.

Pregovori počinju danas i trajaće četiri dana kako bi se vidjelo da li stranke mogu da nađu "zajednički jezik".

Kako je nedavno objavio portal "Politiko", Merkelova se sprema  za pregovore o novoj koaliciji, ali je na klizavom terenu i to neće biti lako.

Portal ocjenjuje da će Njemačku, ukoliko pregovori propadnu, vjerovatno čekati novi izbori pri čemu je daleko od izvjesnog da će konzervativci ponovo stati iza Merkelove.

Večernje Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.