Foto: AA

Patrijarh Irinej služio Božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save

"Hrišćani ovaj Božić dočekuju u svijetu u kojem se zvecka oružjem"

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej služio je danas jutarnju Božićnu liturgiju u kripti Hrama Svetog Save uz sasluženje više đakona i sveštenika, a u prisustvu nekoliko stotina pravoslavnih vjernika.

Liturgiju je pratilo i pojanje crkvenog hora, a u kripti su postavljene i jasle od slame na kakvima se vjeruje da se Isus Hrist rodio, koje su ukrašene svetim drvom Badnjakom.

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik.

2018010722795287529548426Web

Foto:AA

Patrijarh Irinej poručio je u Božićnoj poslanici da ni država, ni ekonomski napredak, ni uređeni gradovi i sela neće ništa vrijedjeti ako Srbi nestanu kao narod, javlja Anadolija.

On je poslanici podsjetio vjernike na Božju zapovijest “Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njome!“ i pozvao ih da je ne zanemaruju.

Poglavar SPC pozvao je vjernike i da se mole za sve ljude, a naročito za mlade, “namučene strašnim porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, lijenjosti, gnijeva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumjerenosti, bezosjećajnosti i svim drugim porocima” koji unižavaju dostojanstvo čovjeka i “čine ga robom”.

2018010722795287529548429Web

Foto:AA

On je ocijenio da hrišćani ovaj Božić dočekuju u svijetu u kojem se zvecka oružjem, u kojem se sprovodi nasilje nad pojedincima i narodima, u kojem vladaju nejednakost i socijalna nepravda, u kojem su nevina djeca žrtve ratnih sukoba, različitih vrsta zloupotreba i gladi, nad kojim je svakodnevno nadvijena nuklearna prijetnja. 

"Iako zabrinuti, ne gubeći nadu, molimo se Vitlejemskom Bogomladencu da prosvijetli tamu i okrene dobru one koji drže poluge moći u svojim rukama”, zaključio je patrijarh Irinej.

Pravoslavni vjernici koji su postili veliki Božićni post danas posle liturgije uzimaju pričest, (hljeb i vino, koji predstavljaju tijelo i krv Hristovu) čime se post završava.

2018010722795287529548430Web

Foto:AA

Liturgiji su prisustvovali predstavnici Rimokatoličke crkve, među kojima nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, prinčevski par Aleksandar i Katarina Karađorđević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, menadžer grada Beograda Goran Vesić, generalni sekretar Predsjedništva Srbije Nikola Selaković.

Liturgiju su vernici mogli da prate i od kuće, jer je tradicionalno prenošena na Radio-televiziji Srbije.

Danas u podne patrijarh će sa vjernicima lomiti Božićnu česnicu na platou ispred Hrama Svetog Save.

Božić po julijanskom kalendaru slave Srpska, Ruska, Jermenska i dio Koptske crkve, kao i Sveta Gora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.