Muškarcima i ženama jednake plate

Usvojen novi zakon

Muškarcima i ženama jednake plate

Island je, usvojivši novi zakon u parlamentu u kojem su 50 odsto zastupnika žene, postao prva država na svijetu u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni.

Prema novom zakonu, kompanije i Vladine institucije koje imaju više od 25 zaposlenih moraće da sprovode politiku jednakog isplaćivanja radnika, a one organizacije kod kojih se ustanove nepravilnosti, moraće platiti kaznu, prenosi B92.

Članica odbora lokalne organizacije koja se bori za ženska prava, Dagny Osk Aradottir Pind, kazala je za Al Jazeeru da je riječ o mehanizmu kojim žele osigurati da se žene i muškarce plaćaju jednako.

Ona je dodala da su na Islandu, kao i u brojnim drugim državama, godinama postojali zakoni koji su nalagali da se muškarci i žene plaćaju jednako, ali da je i dalje postojao nesrazmjer u njihovim platama.

Novim zakonom koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, nejednake plate postaju protivzakonite. Zakon je podržala i vladajuća koalicija, sačinjena od stranaka desnog centra, ali i opozicija.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu, Island je već devet godina zaredom prva zemlja na listi država prema jednakosti polova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.