Nalaganje badnjaka na Cetinju na dvije lokacije
Foto: TV Cetinje

I ove godine

Nalaganje badnjaka na Cetinju na dvije lokacije

Pravoslavni vjernici tradicionalno su na Cetinju, kao i prethodnih godina, naložili badnjak na dva mjesta.

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve badnjak su naložili ispred Dvora kralja Nikole, a Mitropolija crnogorsko–primorska to je učinila ispred Cetinjskog manastira.

Badnjake su osveštali mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo na Dvorskom trgu, te mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kod manastira.

Badnjake su na Dvorskom trgu tradicionalno naložili predstavnici porodica Martinović i Borilović iz Bajica. U njihovo ime obratio se Nikola Martinović.

Slaveći noć Hristovog rođenja donosimo badnjak crnogorski da se na njemu ogrije i obasja sva Crna Gora, da nas izmiri sa Bogom, ljudima i samima sobom. Uz poruke mira i ljubavi nosimo i podjsećanje da za nas u Crnoj Gori nema ništa rezervno, nemamo rezervnu državu, rezervnu crkvu niti himnu, nemamo rezervnog jezika našeg ni zastave pod kojm se svi klanjamo. Crnogrci u pamet se, ne manjka ni fariseja ni judinih srebrenjaka, ali čekaćemo i dočekaćemo dan kad će jedan badnjak okupiti sve Crnogorce – kazao je Martinović.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo čestitao je praznik, kako je kazao, maloj i slavnoj Crnoj Gori koja će uskoro postati članica Evropske unije. On je uputio i molbu vjernicima da sačuvaju svoje svetinje.

Prije svega sad je Srpska pravoslavna crkva počela da lomi mošti Svetog Vasilija Ostroškog i da ga dijeli po Srbiji i Argentini. Molim vas povedite o tome računa, da vidimo kako ćemo sačuvati naše svetinje. Ovo su ipak istine i nećemo dozvoliti da nam se svetitelji lome na ovaj način i da se dijele po svijetu. Država Crna Gora još se nije okrenula nama da je ona naše mjesto i da se mi molimo našim svetiteljima, a oni da se mole našim svetiteljima da unište Crnu Goru i Crnogorce. Crnogorci hvala vam i neka vam je sve sa srećom – rekao je mitropolit Mihailo.

Badnjak je ispred cetinjskog manastira naložio Krsto Martinović, koji je kazao da nalažući sveto drvo, nastavlja tradiciju svojih predaka.

Želim da čestitam ovaj veliki praznik u kojem Martinovići nalažu badnjak već 300 godina zajedno sa vama – istakao je Martinović

Mitropolit Amfilohije kazao je kako je važno da se podigne crkva na Lovćenu i saborni hram na Cetinju.

Uputio sam pismo i premijeru Markoviću za podizanje hrama katedralnog posvećenom Bogu ljubavi Svetoj Trojici da priziva i naše bližnje i daljnje, da ljubav objedinjuje i da pomiri nas nažalost zavađene Crnogorce, prvo nas ovdje na Cetinju. Ja već sam obećao da ćemo ono kamenje sa Lovćena koje je pohranjeno na Ivanovim koritima, prvi ću ja uzeti kamen da ga nosim na Lovćen, a onda za mnom sva braća Cetinjani da operemo obraz Cetinja, da vratimo Svetoga Petra u njegov hram, da ispunimo njegovo zavještanje i da skinemo njegovo prokletstvo sa svih nas – poručio je mitropolit Amfilohije.

Nalaganje badnjaka proteklo je mirno, nakon čega je obilježavanje Badnjeg dana, kao i svake godine, nastavljeno u gradskim lokalima.

Ranije tokom dana, Crnogorska pravoslavna crkva organizovala je nalaganje badnjaka na Njegušima, a Mitropolija crnogorsko-primorska na Riječkom gradu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.