Skadarsko jezero: Sinoć uhvaćena tri krivolovca
Foto: NPCG

Spriječen nezakonit ribolov ostima

Skadarsko jezero: Sinoć uhvaćena tri krivolovca

Nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero i pripadnici Granično-pomorske policije su koordinisanom akcijom, u petak uveče spriječili su u mjestu Kurtovića pjaca ,opština Podgorica, tri krivolovca u vršenju krivolova ostima i uz pomoć plinske lampe.

„Zbog vršenja nelegalne aktivnosti - izlov ribe ostima, krivolovci će biti procesuirani nadležnim državnim organima, a oduzeta je i manja količina ribe“, informisao je direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne negativne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezera, a direktno utiče i na učinak profesionalnih ribara i sportskih ribolovaca, ističu iz Nacionalnog parka.

Podsjećaju da je Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, u cilju zaštite i unapređivanja ribljeg fonda i očuvanja biodiverziteta ribolovnih voda, zabranjeno je, između ostalog, loviti ribu ostima, trokukom ili na način štetan za njihovo razmnožavanje ili kojima se masovno uništavaju; loviti ribu vatrenim oružjem, podvodnom puškom i nagonom (bacanjem kamenja, razgonjenjem veslima, ograđivanjem-građenjem i sl.), kao i vršiti noćni lov u ribolovnim vodama.“

"U pravcu efikasnije kontrole prostora i suzbijanja svih vidova nelegalnih aktivnosti, jedan od osnovnih ciljeva Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i NP Skadarsko jezero u narednom periodu je institucionalno jačanje struktura zaduženih za fizičku i stručnu zaštitu, nabavka materijalno-tehničkih sredstava, kao i čvršća i koordinisana saradnja sa lokalnim udruženjima ribolovaca i mještanima sa prostora Parka", navodi se u saopštenju.

NP Skadarsko jezero je područje od izuzetnih prirodnih vrijednosti.

"Prepoznato je kao Ramsarsko područje i međunarodno značajno područje za ptice (IBA) i biljke (IPA). U cilju zaštite i očuvanja brojnih prirodnih vrijednosti, kao i suzbijanja krivolova u zaštićenom prirodnom području, NP Skadarsko jezero apeluje na građane da se suzdrže od obavljanja nezakonitih radnji, kao i da prijave svaki oblik nelegalnih aktivnosti na broj telefona 067 310 454", poručuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.