Stojanović: Nećemo odustati u namjeri da suzbijemo organizovani kriminal
Slavko Stojanović

Pretresi samo početak policijskih aktivnosti

Stojanović: Nećemo odustati u namjeri da suzbijemo organizovani kriminal

Policijske aktivnosti u prethodnom periodu dovele su do razbijanja i slabljenja djelovanja kriminalnih grupa, tako da je njih sada znatno manje nego prethodnih godina – kazao je u intervjuu za Pobjedu direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Slavko Stojanović.

On je poručio da je to samo dio aktivnosti u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa i najavio još intenzivniji i jači odgovor države na mafijaške obračune.

 Iako je protekla godina bila izazov za policijske službenike u radu i djelovanju, bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna, ocijenio je Stojanović.

" Policijski službenici su u jednoj kompleksnoj atmosferi uspjeli da održe stabilni bezbjednosni ambijent i da postignu dobre rezultate po svim linijama rada. Iako je bilo događaja koji su izazvali uznemirenje građana, među kojima su i ubistva, policija je u saradnji sa tužilaštvom preduzela sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se ova krivična djela rasvijetlila, a planirana teška krivična djela osujetila. Takođe, spriječen je i jedan broj planiranih likvidacija. Sve ove aktivnosti uticale su na smanjenje obima kriminaliteta u 2017. godini u odnosu na godinu ranije", rekao je direktor UP Pobjedi.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući kontinuiranim aktivnostima koje je Uprava policije u saradnji sa Tužilaštvom preduzela u prethodnom periodu, u 2017. godini se bilježi smanjenje broja krivičnih djela protiv života i tijela u odnosu na 2016. godinu.

Ističe da je dokazivanje teških krivičnih djela, naročito ubistava izvršenih kao posljedica djelovanja OKG, proces za koji je potreban izvjestan period.

"Materijalizovanje saznanja o mogućim izvršiocima teških ubistava, do kojih policija obično dolazi veoma brzo, je kompleksan i dugotrajan posao. Nijedno ubistvo koje je ostalo nerasvijetljeno se ne zaboravlja i policijski službenici u kontinuitetu rade na njihovom rješavanju. Da uspijevamo u tim nastojanjima dokazuje i činjenica da su u 2017. godini rasvijetljena i ubistva koja su se dogodila 2016. i 2015. godine. Bitno je istaći i da je broj ubistava u 2017. godini manji u odnosu na 2016. godinu, kao i da je broj rasvijetljenih ovih krivičnih djela veći u odnosu na godinu ranije", kazao je Stojanović.

Službenici Uprave policije, kako je naveo, predanim radom i postignutim rezultatima dokazuju da policija ima kapaciteta kako u rješavanju ubistava tako i u sprečavanju određenog broja planiranja likvidacija.

"U 2017. godini policija je, što na osnovu sopstvenih operativnih saznanja, a što zahvaljujući saradnji sa građanima, u više navrata uspjela da otkrije i oduzme sredstva koja su, shodno saznanjima, bila namijenjena vršenju teških krivičnih djela među kojima su i ubistva. Zahvalni smo građanima na saradnji i činimo sve što je u našoj moći i nadležnosti da tu saradnju osnažimo. Građani u svojim lokalnim zajednicama znaju što predstavlja probleme u sredinama u kojima žive, a pravovremena informacija o potencijalnim ili izvršenim deliktima za policiju znači mnogo. Iako smo uspjeli da spriječimo jedan broj likvidacija, nažalost, nigdje u svijetu pa ni kod nas se ubistva uglavnom ne mogu spriječiti. Svakako da će posebna pažnja i dalje biti usmjerena na prevenciju i sprečavanje vršenja ovih krivičnih djela, ali prioritet ostaje i rasvjetljavanje ubistava koja su počinjena u prethodnom periodu, a koja su do ovog momenta nerasvijetljena. U rješavanju jednog broja ubistava ima pomaka, a policija će, u saradnji sa tužilaštvom, nastaviti da predano radi na zaokruživanju ovih predmeta a time i na procesuiranju odgovornih za njihovo izvršenje", rekao je direktor UP.

On je podsjetio da je, pretresima i kontrolama policijskih službenika od početka oktobra, u 18 akcija na više od 270 lokacija, pronađena je i oduzeta velika količina oružja, municije, eksplozivnih sredstava i skupocjenih vozila, kao i sredstva komunikacije i dokumentacija koji će biti predmet provjere policije i tužilaštva, a u vezi sa krivičnim djelima koja su već počinjena ili su shodno indicijama bila planirana. Kako je kazao otpočeli su i sa postupkom provjere zakonitosti sticanja imovine u vlasništvu organinizovane kriminalne grupe i njima bliskih osoba.

"Policijske aktivnosti u prethodnom periodu dovele su do razbijanja i oslabljenja djelovanja kriminalnih grupa, tako da je sada broj organizovanih kriminalnih grupa znatno manji u odnosu na prethodne godine. Osim represije, policijske aktivnosti su usmjerene na prevenciju, odnosno sprečavanje vršenja teških krivičnih djela, u čemu smo postigli mjerljive rezultate. U namjeri da suzbijemo organizovani kriminal nećemo odustati, već je ovo samo početak policijskih aktivnosti u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje će u narednom periodu biti još intenzivnije i jače", kazao je u intervjuu P

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.