Ovo su najčešće greške tokom menstruacije
ilustracija

Ovo su najčešće greške tokom menstruacije

Ovih šest stvari žene trebaju izbjegavati tokom onih dana.

1. Korištenje tampona i uložaka koji sadrže izbijeljeni pamuk ili umjetnu svilu

Većina uložaka i tampona rađena je od "rayona", odnosno umjetne svile koja je slična poliesteru, i izbijeljenog pamuka. Takvi ulošci mogu sadržati tragove pesticida, izbjeljivača te dioksina, toksičnih jedinjenja zbog kojih može doći do remećenja plodnosti i endokrinog sistema.

Dugoročnim korištenjem takvih tampona i uložaka možete ugroziti svoje zdravlje, stoga postoji bolja opcija, a to je korištenje organskih, neizbjeljenih uložaka i tampona.

2. Nedovoljno često mijenjanje tampona ili uloška

Što duže nosite tampon ili uložak, to više bakterija raste. Na taj način stvarate pogodno okruženje za bakterije poput zlatnog stafilokoka koji uzrokuje sindrom toksičnog šoka. Preporučljivo je da se uložak i tampon mijenjaju svakih četiri do osam sati.

3. Korištenje mirisnih proizvoda

Niko ne želi neugodno mirisati, no korištenje proizvoda koji u sebi sadrže vještačke mirise nije dobra ideja tokom menstruacije. Takvi proizvodi mogu iritirati tijelo, dovesti do bakterijskih i gljivičnih infekcija te su puni sintetičkih hemikalija poput ftalata i parabena. Stoga je najbolje da uloške, tampone i kupke s vještačkim mirisima za vrijeme menstruacije izbjegavate.

4. Nedovoljno sna

Teško je naspavati se uz grčeve, nemir i nesanicu koju izazivaju hormoni, no kvalitetan san od sedam do sat dnevno najpotrebniji je upravo onda kada imate menstruaciju. Manjak sna na tijelo djeluje stresno i upalno te može poremetiti nivo hormona i vaše raspoloženje. No dok spavate, vaše tijelo ima vremena podići imunološki sistem i oporaviti se.

5. Izbjegavanje vježbanja

Osim što je odličan način da se riješite stresa i izbacite toksine, vježbanje takođe pomaže pri ublažavanju grčeva i poboljšanju kvaliteta sna. Čak i kada imate menstruaciju, preporučuje se da svaki dan vježbati najmanje 30 minuta.

Jednostavne aktivnosti poput hodanja, vožnje biciklom ili plivanja pomažu smanjenju intenzitet menstrualnih grčeva.

6. Ispijanje kafe

Manjak sna, umor i glavobolja možda se čine kao odlični razlozi da si natočite šoljicu kafe ili čaja, no kofein može dovesti do dehidracije te simptome poput glavobolje učiniti još gorima. Smanjenje unosa kofeina tokom menstruacije pomoći će vam ublažiti napetost, nesanicu i tjeskobu.

Ako nekoliko dana prije početka menstruacije osjećate bol u grudima, probajte izbjegavati kofein koliko je to moguće.

Izvor:zadovoljna.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.