Ukoliko se Crnoj Gori ne vrate crkve i manastiri nema ni države
Mitropolit Mihailo

Božićna poslanica mitropolita Mihaila

Ukoliko se Crnoj Gori ne vrate crkve i manastiri nema ni države

Potrebno je da Crnogorci i Crnogorke više nego ikad čuju vapaj da se ujedine oko svete CPC jer ni Države Crne Gore ne bi bilo bez njene Crkve, poručio je mitropolit CPCa Mihailo.

Hristos je oprostio uvrede i grijehove grešnicima, ali i ostavio poruku da ne prašta grijehove farisejima, domaćim odrodima i zakletim neprijateljima naše Crnogorske pravoslavne crkve i države Crne Gore, poručio je mitropolit CPCa Mihailo u Božićnoj poslanici.

Mitropolit Mihailo je istakao da živimo u izuzetno složenom i izazovnom vremenu kada se preisptuju sve vrijednosti, čojstvo i junaštvo, pa i sam čovjek.

"Vremenu kada kroz iskušenja ne prolazi samo naša Crkva i društvo, nego i svaki brak i porodica, kada i oni kojima je zadatak da obezbijede sigurnost, postojanost, jasnoću u važnim nacionalnim pitanjima pokazuju svojevrsno nesnalaženje i nedoraslost istorijakom trenutku. U crnogorskom društvu i ovoga Božića još uvijek tražimo rješenja pitanja siromaštva brojnih naših sugrađana, slušamo žalosne izvještaje o napuštanju domovine, s nevjericom pratimo negativne demografske pokazatelje i selektivne abortuse, a blago rečeno, zgorženi smo kad u naše vrijeme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva. A kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki. ", navodi su u njegovoj poslanici.

Gledajući istorijski, dodao je, potpuno je jasno da slavljenje Bozića, tajne rođenja Isusa Hrista, nema bez Bogomajke, bez Preneporočne i Presvete Bogorodice, Djeve Marije.

"Tek u tajni Božića, otkirva se Tajna Života, da se Bog odlučio za spasenje, za život, za majčinstvo, za rađanje, a ne za osudu i ne za smrt. U toj čudesnoj ljubavi Boga za palog čovjeka, u svom spasonosnom planu predvidio je posebno mjesto ženi ili još bolje majci. Zato joj dajmo i mi pravo mjesto u društvu i našim porodicama, da naše društvo doživi prosperitet", poručio je mitropolit CPCa.

Potrebno je da Crnogorci i Crnogorke, kako je naveo, više nego ikad čuju njegov vapaj da se ujedine oko svete CPC jer ni Države Crne Gore ne bi bilo bez njene Crkve.

"Davno su naši stari govorili, kome je Bog, Otac, tome je i Crkva Majka. Zato upamtite dobro, dragi Moji Crnogorci i Crnogorke, ukoliko se državi Crnoj Gori i crnogorskom narodu ne vrate u vlasništvo crkve i manastiri, onda nema ni države Crne Gore. Ovogodišnji Božić slavimo u vrijeme neslavnog i poraznog jubileja - 100 godina od tzv "Podgoričke skupštine" kada je Crnogorski narod na podmukao način izgubio svoju Državu i Crkvu. Crna Gora je obnovila svoju državnost 21 maja 2006. godine, kodifikovan je crnogorski jezik u Vašingtonu kao samostalni svjetski jezik, imamo zastavu, grb i druga crnogorska identitetska obilježja. Crna Gora je postala članica Nato saveza i približava se Evropskoj Uniji. Međutim ako se ne riješi crkveno pitanje i ne zaokuruži naš nacionalni identitet, svi ovi naši rezultati i dometi mogu biti dezavuisani i osujećeni", upozorio je mitropolit Mihailo.

Ističe da je na njegovom  srcu da se crnogorski narod vrati sebi, da se osvijesti, da poželi izbavljenje iz vjekovnog duhovnog ropstva, da zavapi Gospodu u molitvi, da Država riješi crkveno pitanje i povrati naše svetinje i da napokon dođe mir, jedinstvo i napredak cijelog crnogorskog društva.

Upozorava da je duhovno siromaštvo korijen svakog drugog siromaštva i nezadovoljstva a crkveno pitanje i zaokružen nacionalni identitet uslov svake društvene stabilnosti i prosperiteta.

"No pored svega ovog stradanja i zla, kroz koje prolazi Crnogorska crkva i njeni vjernici, na ovaj najradosniji praznik treba se opomenuti da se ljepota i radost života postiže se samo s Bogom i međusobnom zajedništvu. Slijedimo Gospoda Isusa Hrista, jer je On put, istina i život, pa ćemo izbjeći zamke nečastivog i njegovih slugu. Istrajmo u našoj borbi, da budemo dostojni naših predaka, da budemo vođeni i rukovođeni crnogorskim svetiteljime: Sv. Petrom Cetinjskim, Vasilijem Ostroškim, Stevanom Piperskim, Vladimirom Dukljanskim i Prepodobnim Ivanom Crnojevićem - Gospodarom Crnogorskim", naveo je mitropolit i dodao da je u našoj vjeri hrišćanskoj  ljepota koju je Bog donio svijetu po svojem Jedinorođenom Sinu, Isusu Hristu.

"Molim Boga na ovaj sveti dan, da svaki čovjek ma u kako se teškom stanju nalazio, pritisnut možda bolešću, neimaštinom, međusobnim razmiricama, brigom za budućnost, otkrije da se ljepota življenja postiže samo s Bogom.Zato se okrenimo Bogu, starajmo se za Njegov Dom i Njegovu đecu, pa će se i On postarati za naše domove i našu đecu. Jer On je Pastir Dobri. Svijema ljudima na zemlji i Crnogorcima u dijaspori, Božić da donese mir, slogu i ljubav", poručio je mitropolit Mihailo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.