Gužve se očekuju sjutra i u nedjelju

Počela prodaja badnjaka u Podgorici: Vjernici daju koliko mogu(FOTO)

Povodom božićnih praznika na mnogim mjestima u Podgorici počela je prodaja badnjaka. Vjernici su od juče krenuli u kupovinu za pravoslavne vjernike ovog svetog drveta, a najveće gužve očekuju se sjutra i u nedjelju.

Badnjaci se prodaju kod nekadašnje Male pijace, hrama Hristovog vaskrsenja, kod Pet udovica, „Gintaša”, kao i u mnogim drugim dijelovima grada, javlja Anadolija.

Prodavci badnjaka ističu da najveću potražnju očekuju sutra, odnosno za Badnji dan, kada će vjernici da nalažu sveto drvo u hramovima širom Crne Gore.

Po pravoslavnoj tradiciji, domaćin ide u šumu da siječe badnjak. Ipak, vjernici koji žive u gradovima i koji nisu u mogućnosti da sami posjeku badnjak, ovo drvo kupuju kod mnogobrojnih prodavaca.

2018010522792498029492155Web

Foto:AA

Prodavci hrastove grane većinom dobavljaju iz svojih privatnih posjeda. Tradicionalno, nemaju određene cijene za badnjake, već ih nude za iznos koji odrede kupci.

“Običaj je da se ne određuje cijena, već koliko ko da”, rekao je jedan od prodavaca.

Pored badnjaka, vjernici mogu kupiti i badnjarice koje se prave od tise, hrasta i lovora. Kako su objasnili, pogodnije su za one koji žive u stanovima i nemaju uslova za kupovinu velikih komada hrastovih grana.

Pravoslavni vjernici sjutra slave Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik, Božić.

Badnji dan i veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.