U Bangladešu više od 2,5 miliona maloljetnika zavisno od droga(FOTO)
Foto: AA

U Bangladešu više od 2,5 miliona maloljetnika zavisno od droga(FOTO)

U južnoj azijskoj državi Bangladešu, pretpostavlja se da je više od 2,5 miliona maloljetnika zavisno od droga.

Pored siromaštva koje predstavlja jedan od najvećih društvenih problema u zemlji, zavisnost od droga kod maloljetnih osoba je takođe na nivou socijalnog problema u Bangladešu, javlja Anadolija.

Milion ima 12 godina i jedan je od brojnih zavisnika na ulicama glavnog grada Dake. Novinar Anadolije zatekao ga je kako udiše lijepak na trotoaru jedne od prometnijih ulica Dake, a u razgovoru mu je ispričao kako je napustio svoj dom.

2018010522792287529488602Web

Foto: AA

Nakon što mu je preminuo otac, a majka ponovo udala, Milo ističe kako nije mogao prihvatiti takav život.

“Očuh me nije volio. Svakog dana me udarao i odlučio sam napustiti dom. Od tada živim na ulici”, priča Milon.

Dodao je kako zarađuje od sakupljanja smeća i plastike, te od tog novca kupuje lijepak.

Predsjednik Unije za suzbijanje tavisnosti (MANAS) Arup Ratan Chaudhury izjavio je kako se pretpostavlja da u zemlji trenutno ima 2,5 maloljetnih zavisnika te kako su mališani vrlo često na meti krijumčara drogom.

Prema podacima Foruma dječijih prava u Bangladešu (BSAF), najmanje 85 posto djece koja se nalaze na ulicama je zavisno od drogei. Od toga, 19 posto njih koristi heroin, 28 posto njih tablete, a oko osam posto injekciju.

2018010522792287529488603Web

Foto:AA

Među zavisnim osobama u Bangladešu, 77 posto njih je između 16 i 36 godina, a oko 20 posto  čine žene. 

Babu je također jedan od zavisnika iz glavnog grada Dake. Ima 20 godina, a otkrio je kako je na nagovor prijatelja počeo koristiti marihuanu. Nakon toga je, kako je kazao, uslijedilo i uzimanje heroina.

“Imao sam nekada i porodicu, četiri sestre. Od njih sam uzimao novac. Danas prosim na ulici. Sve što sakupim koristim na injekcije”, rekao je Babu.

Ono što problem zavisnosti kod mladih čini još većim jeste i činjenica da u zemlji nema dovoljno medicinskih i rehabilitacijskih centar za liječenje protiv ovisnosti. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.