Mogući novi potresi oko Plava
Foto: Screenshot

Najjači može biti 5,8 Rihtera

Mogući novi potresi oko Plava

Na osnovu broja registrovanih zemljotresa, te jačine dosad glavnog udara od 5,2 Rihtera moguće je očekivati da se seizmička aktivnost ovih dana na području Plava nastavi, saopšteno je juče iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Prema dosadašnjim istraživanjim seizmičkog hazarda, očekivana maksimalna megnituda na posmatranom području može dostići  5,8 jedinica Rihterove skale, naveo je najveći stručnjak za seizmologiju dr Branislav Glavatović u svojoj knjizi "Osnovi geonauka".

Podsjetimo, tokom jučerašnjeg dana nastavila se sizmička aktivnost na području Crne Gore. Sa praktično istom lokacijom i tendencijom smanjenja dubine žarišta do 8 km dubine registrovana je serija naknadnih udara od kojih su bili nešto jači registrovan u 16:46 h, i imao je jačinu 3,1 Rihtera.

5a4f455dec104665aeee12200a0a0a64epiglpreviewOrg1

“Praktično cijelo područje Crne Gore osjetilo je efekte zemljotresa i to sa različitim pojavnim efektima. Kao se sa karte vidi - u samom epicentralnom području intenzitet zemljotresa bio je VII jedinica Merkalijeve skale, dok je područje opština Plav, Andrijevica i djelimično Berane osjetilo efekte zemljotresa koji se mogu okarakterisati VI stepenom Merkalijeve skale. Zemljotres se na širem području sjevero-istoka Crne Gore osjetio sa V stepenom intenziteta”, navode iz Zavoda.

Istorijski najači od zemljotresa u ovom području desio se davne 1926. godine i bio je jačine kao jučerašnji - 5,2 jedinica Rihterove skale.

U jučerašnjem zemljotresu je oštećeno oko 100 kuća, a nije bilo povrijeđenih lica.

Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.