Florida: Iguane se koče i padaju sa drveća od hladnoće
Foto: Tanjug/AP

Florida: Iguane se koče i padaju sa drveća od hladnoće

Na Floridi je toliko hladno da se iguane, nenavikle na niske temperature, koče i padaju sa drveća u predgrađima Majamija, piše AP.

Nacionalni meteorološki institut u Majamiju saopštio je da je u dijelovima Južne Floride temperatura jutros bila pet stepeni Celzijusa što je dovoljno hladno da parališe zelene iguane.

Ova hladnokrvna stvorenja koja nastanjuju tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike, počinju da se smrzavaju kad temperatura padne ispod deset stepeni, kaže Kristen Somers iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja na Floridi.

- To je previše hladno da bi se kretale - dodaje Somers.

Nisu samo reptili pogođeni ovonedjeljnim talasom hladnoće. Morske kornjače takođe se koče od, za njih neuobičajeno niskih temperatura, navodi AP.

Biolozi Komisije za zaštitu životinja su u nekoliko slučajeva spasili kornjače koje su plutale po vodi ili blizu obale, ali spasilačke akcije za iguane nisu planirane.

Dobronamernim stanovnicima koji pronađu ukočene iguane savjetuje se da ih ne diraju, jer bi mogle da se osjete ugroženim i da ujedu kada se zagriju.

- Nemojte da pretpostavite da su mrtve - kaže Somers.

Dvonedeljni talas hladnoće ispod pet stepeni 2010. godine ubio je mnogo iguana, kao i burmanskih pitona i drugih gmizavaca koji žive u suptropskoj klimi Južne Floride.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.