Danas je Tucindan: Nikako ne smijete da udarate djecu, evo zašto!
Ilustracija

Običaji koji prate praznik

Danas je Tucindan: Nikako ne smijete da udarate djecu, evo zašto!

Danas, dva dana pred Božić, obilježava se drevni praznik Tucindan, a ovo su običaji koji ga prate.

Tucindan je dobio ime po starom običaju da se danas prase ili jagnje koje će se jesti za Božić tuklo krupicama soli ili ušicama od sjekire dok se ne ošamuti, a potom se ubijalo. S druge strane, djeca su se takođe veoma radovala današnjem prazniku jer je strogo zabranjeno udariti ih danas, prenosi žena.blic.rs.

Ukoliko, kaže vjerovanje, danas udarite djecu, ona će u cijele godine biti nevaljala, a izaći će im i čir na svakom mjestu gdje danas budu udarena. Ako su mališani danas ipak dobili neku ćušku, stvar se može popraviti - onaj koji je danas udaren treba da kaže:

"Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri."

Danas je, prema običajima, i dan kada domaćice sređivanjem kuće i pripremom namirnica za Božić. Ne valja se na današnji praznik ništa dati iz kuće jer će onda cijele godine stvari samo "izlaziti" iz doma.

Danas takođe obavezno vratite sve dugove i izmirite sve račune, jer ćete u suprotnom biti dužni sve do narednog Božića!

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.