Foto: Seizmološki zavod Crne Gore

Porodica Kočanović nema gdje da se vrati nakon zemljotresa

"Zidovi su popucali i padali dijelovi plafona, žena je zgrabila sina i istrčala van"

Epicentar zemljotresa zabilježen je na sedam kilometara sjeverozapadno od Plava, na planini Visitor. Žarište potresa, kako su precizirali u Zavodu za seizmologiju, locirano je na dubini od 14 kilometara. Građani su bili u panici i strahu, pogotovo što je nakon prvog potresa uslijedilo još 11 slabijeg intenziteta. I oni stariji stanovnici pogođenih područja pričaju da na sjeveru nikada nije bio jači zemljotres, kažu da „tako nije treslo ni ’79“.

Osim u Plavu, zemljotres se najviše osjetio u Gusinju, Andrijevici, Beranama, Rožajama, Bijelom Polju, ali i u Podgorici... Prema informacijama iz Direktorata za vanredne situacije do sinoć je prijavljeno oko 100 stambenih objekata koji su pretrpjeli štetu. Riječ je uglavnom o starijim objektima u kojima je došlo do pucanja zidova, oštećenja plafona, a u pojedinima su uništeni krovovi i dimnjaci. Kako saznaje Pobjeda, zbog oštećenih domova pet porodica sa teritorije Plava i Gusinja je izmješteno iz svojih kuća.

Porodica Kočanović iz Murina, sa bebom od 20 dana, smještena je juče u hotel „Rosi“ u Gusinju jer njihova stara kuća više nije bezbjedna.

- Bio sam u Beranama, završavao sam neke papire za tek rođenog sina kada je počelo da trese. Nastala je panika, a ja sam samo mislio kako su kući. Nijesu se javljali – ni žena, ni otac, ni šura... Samo mi je pred očima bila slika da nam se kuća srušila i da im se nešto desilo. Kada sam dobio šuru rekao sam mu da trči kod nas kući. Srećom, svi su dobro. Žena je bila izašla ispred kuće za naručje drva kada je zatreslo. Odmah je utrčala u kuću. Dijelovi plafona su padali, ali Bogu fala, po ivicama. Zgrabila je našeg sina i istrčala van. Unutra su bili i moj otac i šura. Kuća nam je uništena. Svi zidovi su popucali, od temelja do vrha – ispričao je Pobjedi tridesetpetogodišnji Veselin Kočanović.

Kaže da je nedavno renovirao kuću, ali da sada nemaju gdje da se vrate.

- Otac je ostao. On neće da ide. Ali ja neću da rizikujem život sina. Ako bude još neki jači potres naša kuća će se srušiti. Njoj popravke više nema. Rađena je davno. Jedna je od najstarijih u Murini – priča potrešeno Veselin. Krov je, dodaje krenuo i sa prvom kišom će se sručiti.

- Protiv Boga se ne može. Što je, tu je. Vjerujem da će nam pomoći opština, država... Mi nemamo kud. Za sada su nas smjestili u hotel. Izlazili su iz opštine na teren da vide u kakvom je stanju kuća. Otac je bio s njima. Uvjerili su se, vjerujem, i oni da tu više života nema – kaže Veselin.

Sinoć ga je ekipa Pobjede zatekla u Murinu. Došao je da obiđe starog i bolesnog oca koji neće niđe iz svog doma, ma koliko bilo opasno da ostane tu. Veselin pokušava da ga ubijedi da se smjesti negdje, ali uzalud.

- Najgore mi je što je zima. I đe ćemo mi sa bebom od 20 dana. Ne znam što da radim – kaže Veselin.

Ni on ni supruga ne rade. Za život zarađuje sječom i prodajom drva. Zahvalan je, kaže, lokalnim vlastima što su ih smjestili u hotel, ali je svejstan da je to privremeno rješenje. Zemljotres je, prema njegovim riječima, uništio kuću i popravke joj nema, ali vjeruje da će država za njega i njegovu porodicu naći načina da im pomogne.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.