Patronažna sestra otkrila ko je majka koja je bacila bebu u kontejner: Bila sam šokirana
Policajci na mjestu gdje je pronađena beba

Sarajevo

Patronažna sestra otkrila ko je majka koja je bacila bebu u kontejner: Bila sam šokirana

Patronažna medicinska sestra koja pokriva područje opštine Vogošća razotkrila je majku B. Dž. (39), koja je bacila tek rođenu bebu u kontejner u centru Sarajeva u novogodišnjoj noći.

Nakon prijave policiji, osumnjičena je uhapšena u svojoj kući juče oko 14 sati.

Ovaj mučni slučaj koji je izazvao zgražavanje u regionu dobio je epilog zahvaljujući hrabrosti i profesionalnosti ove zdravstvene radnice, koja posao patronažne medicinske sestre obavlja više od 15 godina.

Naša ekipa uspjela je pronaći ovu hrabru ženu, koja je, pod uslovom anonimnosti, ispričala šta je doživjela u porodici osumnjičene majke. Obilazeći porodilje na svom području, ona se juče uputila na adresu gdje stanuje 39-godišnjakinja.

Prema njenim riječima, kada je stigla pred kuću, sjetila se da je ranije dva puta dolazila u patronažu u tu kuću kod B. Dž.

- Pozvonila sam, a onda se na vratima pojavio sin te žene, s kojim sam se kratko našalila. Pitala sam ga: “Ima li ovdje kakvih bebara”, a on me je iznenađeno gledao. Ubrzo je na vrata došla i majka porodilje. Kratko smo se pozdravile, a ona me blijedo gledala i upitala: “Sestro, jeste li čuli šta nas je zadesilo?” Rekla sam: “Ne znam.” Bila sam u šoku i pomislila sam da je beba možda umrla. Ona je rekla: “Nije, već onaj slučaj od sinoć...” Kada sam to čula, isto kao da mi je neko šamar opalio - kazala  je za Avaz.ba patronažna sestra.

Prema njenim riječima, odmah je pitala gdje je porodilja te je tražila da je vidi.

- Bila je na spratu s dvoje djece. Zamolila sam je da djeca izađu, da ne slušaju razgovor. Pitala sam je: “Dušo, šta je to bilo?” Ona mi je u detalje sve ispričala. Kazala je da je bacila bebu u kontejner. Bila sam šokirana i rekla da to moram prijaviti svojim nadređenim i policiji - rekla je za Avaz medicinska sestra, koja je bila veoma potresena.

Kako ovaj portal saznaje od izvora bliskog istrazi, uhapšena žena će biti psihijatrijski vještačena, a tokom odvođenja u policiju nije plakala niti je iskazivala bilo kakve emocije. Tokom istrage je utvrđeno da je zdrava djevojčica rođena u Opštoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, odakle je s majkom puštena kući. Istražitelji su, takođe, izuzeli tragove s dvije deke i kese u koje je dijete bilo ubačeno.

Samo brzom intervencijom mladih policajaca Adnana Turčala i Midhata Hodžića iz Policijske stanice Centar malena djevojčica je spašena i zbrinuta.

Juče su djevojčicu posjetili Nedžad Ajnadžić, načelnik opštine Centar, i Adnan Podžo, direktor Kantonalnog centra za socijalni rad.

U novogodišnjoj noći jedan uplašeni građanin čuo je neobične zvuke koji su dopirali iz kontejnera. Pozvao je policiju koja je za manje od minutu bila na licu mjesta. Policajci Turčalo i Hodžić, roveći po smeću, naišli su na živu bebu u najlonskoj kesi. Izvrsnog zdravlja i lijepo obučena, odmah je kolima Hitne pomoći prebačena na Pedijatriju, gdje je pregledana, okupana i utopljena. Utvrđeno je da je rođena prije nekoliko dana.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.