Policajci o noći kada su spasili bebu: Hrabra mrvica nije plakala
Kontejner u koji je beba bačena, Foto: avaz.ba

Živa beba, čista, lijepo obučena…

Policajci o noći kada su spasili bebu: Hrabra mrvica nije plakala

Dok je juče prilazio kontejneru u sarajevskoj ulici Koševo u kojem je pronašao tek rođenu bebu, iz grudi mladog policajca Adnana Turčala oteo se dubok uzdah… Trenutak kada je maleno lice izvirilo iz najlonske kese, kako je juče kazao, zauvijek će mu ostati urezan u sjećanje, kao i bebin nevini pogled koji ga je obasjao kada ju je promrzlu izvadio iz kontejnera.

Ovaj policajac strepio je hoće li beba preživjeti, ali, srećom, on i kolega Midhat Hodžić stigli su na vrijeme. Kada ju je uzeo u ruke, vidio je da na glavi ima kapicu te da je bila u benkici umotana u peškir. Još pod utiscima zbog onoga što je doživio u novogodišnjoj noći, Turčalo kaže da od silnog uzbuđenja jedva može i pričati.  

S kolegom iz Policijske stanice Centar Midhatom Hodžićem patrolirao je kod stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu. Ni slutio nije da će za nekoliko trenutaka doživjeti nešto što će mu možda obilježiti karijeru.  

"Primili smo dojavu da iz kontejnera u ulici Koševo dopiru čudni zvukovi. Jedan gospodin tu je naišao i prepao se... Za 40 sekundi našli smo se na licu mjesta. Prošli smo kroz sva moguća crvena svjetla na semaforima… Sreća da smo živi ostali koliko sam brzo vozio. Kolega Midhat i ja izvadili smo baterije i nagnuli se preko kontejnera. Smeće kao smeće... Pogledamo bolje, kad tamo beba! Živa beba, čista, lijepo obučena… Hrabra mrvica nije plakala, a bačena je u kontejner! Nisam mogao vjerovati šta vidim svojim očima. Ne sjećam se više ni šta sam pomislio tada. Samo sam je čvrsto zgrabio da je izvučem iz smeća" priča Turčalo za Avaz.ba.

Desetak sekundi kasnije lice mjesta vrvjelo je od policije, kaže Turčalo. Dvadesetak policajaca, sigurno, pridružilo im se na terenu. Njegov kolega Midhat žuri da uđe u toplo vozilo da ugrije promrzlu bebu.

Ljekari na Pedijatriji uvjerili su se da se radi o prekrasnoj, zdravoj djevojčici staroj tek nekoliko dana i zasigurno rođenoj u jednoj od sarajevskih bolnica.

"Bila je tako lijepo obučena. Ali, i dalje nije plakala. Međutim, kada ju je doktorica skinula i okupala, tada je grčevito zaplakala. Mislim da je teška nešto više od tri kilograma. Osjetio sam takvo olakšanje. Nikad nisam doživio nešto ni slično ovome. Ko bi rekao da će mi se 2017. završiti ovako, da živu bebu nađem u kontejneru. Što bi rekao naš narod, njena nafaka... Pronalazak curice obilježio mi je prošlu godinu. Posjetićemo je 31. decembra 2018., u novogodišnjoj noći, kada smo je i pronašli. Slavit ćemo taj dan zbog nje. Jedva čekamo da je vidimo kada bude napunila godinu", završava svoju priču Turčalo.

Mirsada Poturković, stručna saradnica na poslovima informiranja i komunikacije Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo, kaže da će nakon medicinskog tretmana biti urađena procjena gdje će beba biti smještena.  

Ona kaže da je teško govoriti o tome kakva to majka može na minusima ostaviti novorođenče u kontejner.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.