Svečana sjednica povodom Dana Opštine Bijelo Polje, foto: Kodex

Proslavljen Dan opštine Bijelo Polje

"Bjelopoljci se uvijek opredjeljuju za nove vrijednosti i odgovornosti"(FOTO)

Bjelopoljci imaju čast ali i uzvišenu dužnost da 3.januar slave kao svijetli datum istorije našeg grada i da se prisjete junaštva, žrtava i boraca oslobodilačke sedme omladinske brigade, kazao je na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Bijelo Polje predsjednik iste Aleksandar Žurić.

“Kroz istoriju se i ranije od toga i o tog datuma smjenjuju teška vremena, doba kriza,katastrofa svjetskih razmjera, epohe izgradnje, doba prosperiteta. Razoblje srećom ne pamtimo samo po objektivinim okolnostima nego i po ljudima koji su ostavljali svoja djela i tragove. Tako je doba II Svjetskog rata moglo da bude upamćeno isključivo kao vrijeme sumraka čovječanstva, krvi, razaranja i smrti ali su nam naši hrabri preci pružili priliku da isto razdoblje pamtimo kao godine herojstva, svjetlosti neprolazne slave”, kazao je Žurić između ostalog i dodao da je neizmjeran “naš dug prema precima”.

GetImage

On je kazao da se “mudri Bjelopoljci između kritika, zamjeranja,stalnog pronalaženja slabosti, uvijek opredjeljuju za nove vrijednosti, odgovornost i izgradnju društvene zajednice na svim njenim nivoima”.

“Dakle opredjeljujemo se za graditelje, kako bi se uz društvo u cjelini gradio i razvijao i naš grad, a oni koji su ipak stvari posmatrali drugačije bili su odgovoran i beskompromisan korektivni faktor”, kazao je Žurić.

Kada je u pitanju razvoj infrastrukture, Žurić kaže da su višemilionske investicije kvalitativno promijenile lice grada i učinile ga u svakom smislu urbanijim i funkcionalnijim mjestom za život.

“Obilaznica, regionalni put prema Pljevljima, nova željeznička infrastruktura na teritoriji naše opštine, moderan Dom za brigu o našim najstarijim sugrađanima, impozantan novi Dom zdravlja i rekonstruisana odjeljenja gradske bolnice, avangardni objekti gradskih vrtića, gradska tržnica, nova gradska parking garaža, najsavremeniji granični prelaz Dobrakovo, unikatan gradski most, mostovi na Ribarevinama i Strojtanici sa pratećim saobraćajnicama, stambeno-poslovni kompleks u Nikoljcu, stambeni objekti na Ribarevinama, gradska kapela i niz prigradskih i seoskih objekata iste namjene. Izgrađen je novi i rekonstruisan postojeći objekat za djecu sa posebnim potrebama, nova zgrada Opštinskog Crvenog krsta, novi Spomen park i Park pjesnika, novo izvorište za snadbijevanje grada vodom i značajni novi prigradski i seoski vodovodi, brojni novi elektroenergetski objekti, Data rikaveri centar, objekti novih škola i potpune rekonstrukcije brojnih postojećih. Jedan od najzahtjevnijih projekata je  izgradnja gradskog kolektora u partnerstvu sa  EK  izgradnja rasvjete na obilaznici, nova sala Skupštine opštine, i mnogi drugi, manji, ali ni malo manje važni projekti za život naših građana,  što je doslovce - svake godine pojedinačno iznosilo najmanje 20 miliona eura novih investicija”, kazao je Žurić.

Dodao je da su veoma značajna sredstva uložena u razvoj sportskih klubova, domaćih i međunarodnih nadaleko prepoznatih kulturnih manifestacija,  4 biznis zone, sa već otvorenim fabrikama ali i brojnim započetim i planiranim proizvodnim pogonima, kao i posebno - strateški razvojni projekti valorizacije Bjelasice i Đalovića pećine, vrijedni zajedno više od 40 miliona eura, već u odmaklim fazama realizacije.

“Sve ovo zajedno dokazuje da smo nastojali da snažno razvijemo ukupan društveni ambijent i život u svim njegovim segmentima i na svim nivoima. Na kraju da se zapitamo da li smo bili graditelji ili posmatrači u vremenu. Na ovo će najbolje odgovoriti moji sugrađani", kazao je Žurić i dodao da se uvijek ponosio time što je rođen u Bijelom Polju.

On je kazao da ga je period od 2011. do danas učinio "još ponosnijim i ispunjenijim jer rodni grad dijeli sa mudrim, sposobnim, vrijednim i visprenim Bjelopoljcima".

P1010458

Svečanoj sjednici Skupštine koja je održana u Centru za kulturu prisustvovali su predsjednik Države i Vlade Crne Gore, Filip Vujanović i Duško Marković, predstavnici Opština, diplomatskih korova, i brojni gosti iz privrednog i kulturnog života Crne Gore.

Nagrada 3.januar za 2017.godinu uručena je kompaniji “Adriatic Properties” iz Budve koja je donirala sredstva za rekonstrukciju gradskog trga u iznosu od 480.000 eura.

26540554102085934443520522085749364o

Priznanje je ispred kompanije primila Sanja Miljanić, koja je tom prilikom istakla da će se truditi da nastave trend podrške gradovima na sjeveru.

Miljanić je istakla da se kompanija odriče novčanog iznosa nagrade, te da će isti donirati onima kojima je to potrebno a to su Dnevni centar “Tisa”,  Udruženje “Oaza”, i “Mala grupna zajednica”.

2661323510208593444872065688247456o

Javna priznanja Opštine Bijelo Polje Opštinske Plakete uručena su Šućru Madžgalju studentu Medicinskog fakulteta u Beogradu, Veri Joksimović profesorici ruskog jezika u Osnovnoj školi Risto Ratković, Salunu Haskoviću poljoprivredniku i Odbojkaškom klubu Jedinstvo Bemax.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.