Danas uradite OVU stvar i ostavariće vam se jedna želja

Slavimo Svetu mučenicu Julijanu, zaštitnicu Časnih žena

Danas uradite OVU stvar i ostavariće vam se jedna želja

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave dan Svete mučenice Julijete i šest stotina trideset mučenika s njom.

Sveta mučenica Julijana je ranohrišćanska svetiteljka koja je živjela u Nikomidiji krajem 3. vijeka. Iako je živjela u domu neznabožaca rano je čula propovijed nekog hrišćanina i povjerovala u Hrista i Boga.

Rimski senator Elevsije je bio njen vjerenik. Da bi ga odvratila od sebe, Julijana mu je rekla, da se neće udati za njega ako ne bude postao eparh toga grada. To mu je predložila misleći da nikada neće stići do te funkcije.

Međutim, Elevsije se potrudio i postao eparh nikomidijski. Julijana mu je tada otkrila, da je ona hrišćanka i da ne može stupiti sa njim u brak, dok on ne primi njenu vjeru govoreći: "Šta nam vrijedi biti tjelesno ujedinjeni, a duhom razdijeljeni?"

Elevsije se tada iznervirao i tužio je njenom ocu. Otac je kritikovao i tukao, pa je onda predao eparhu na mučenje. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Julijetu Isus Hristos izliječio u tamnici i ona je izašla pred eparha potpuno zdrava. Eparh ju je potom bacio u zažarenu peć, međutim vatra joj nije naudia.

Vidjevši to mnogi su povjerovali u Isusa. U hrišćanstvo je prešlo pet stotina muškaraca i stotinu trideset ženskih.

Sve njih je eparh osudio na smrt i naredio da ih posjeku mačem. Na istu sudbinu osuđena je i Julijeta. Glava joj je odsječena 304. godine.

U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Elevsija ubrzo stigla Božja kazna i da mu se na moru razbila lađa. Međutim, on se nije udavio nego isplivao na neko ostrvo, gdje su ga psi rastrgli i pojeli.

Sveta mučenica Julijana smatra se zaštitnicom žena i djevojaka, ali i svih koji nepravedno pate i stradaju. Narodno vjerovanje kaže da će se damama danas ostvariti svaka želja koju zažele pominjući ime Svete Julijete i izgovarajući ovu molitvu:

"Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše".

Žena blic

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.