Tramp: Imam i ja nuklerano dugme, veće je, moćnije i radi
Tramp

Odgovor lideru Sjeverne Koreje

Tramp: Imam i ja nuklerano dugme, veće je, moćnije i radi

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump poručio je sjevernokorejskom kolegi Kim Džong Unu kako njegovo "nuklearno dugme" nije samo veće, nego i da radi.

Sjevernokorejski lide izjavio je kako je dugme za nuklearno naoružanje na njegovom stolu sve vrijeme. 

"Da li će ga neko iz njegovog osiromašenog i gladnog režima informisati da i ja takođe imam nuklearno dugme, ali je ono mnogo veće i moćnije nego njegovo, i moje dugme radi!", napisao je Trump na Twitteru. 

Kim je u novogodišnjem obraćanju navodno ustvrdio da je nuklearno dugme na njegovom stolu i dodao kako je "cijela teritorija SAD-a u dometu njegovog nuklearnog oružja". 

"Ovo je stvarnost, ne prijetnja", rekao je sjevernokorejski lider u TV obraćanju, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap. 

Prethodno je u utorak Niki Halej , američka izaslanica u Ujedinjenim nacijama kazala reporterima kako SAD "nikad neće prihvatiti nuklerani program Sjeverne Koreje", na pitanje o indicijama kako Pjongjang priprema novo balističko testiranje. 

"Nadam se da se to neće dogoditi. Ali, ako se dogodi, moramo donijeti nove mjere kako bismo izvršili pritisak na sjevernokorejski režim. Civilizovani svijet mora ostati ujedinjen i oprezan u vezi s razvojem nukelarnog arsenala u odmetnutoj državi", rekla je Halej. 

U novogodišnjem obraćanju Kim je ponudio i da pošalje delegaciju na razgovor o Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji u februaru. 

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je svoju vladu da brzo reaguje na ponudu za dijalog. No, Halej je na to kazala kako takvi razgovori ne mogu biti produktivni ukoliko Sjeverna Koreja prethodno ne okonča svoj nuklearni program.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.