Italija preuzima predsjedavanje OEBS-om

Italija preuzima predsjedavanje OEBS-om

Italija je u narednih godinu dana predsjedavajuća Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Predsjedavanje će i formalno preuzeti na sjednici Stalnog savjeta te organizacije 11. januara u Beču.

Šef italijanske diplomatije Anđelino Alfano predstaviće program rada i prioritete predsjedavanja predstavnicima zemalja članica i partnerskih zemalja.

On će se takođe sastati sa šefovima institucija i misija OEBS koji se jednom godišnje okupljaju u Beču. 

Italija predsjedavanje preuzima od Austrije koja je predsjedavala OEBS-u tokom 2016. 

OEBS je osnovan tokom Hladnog rata, kao forum za dijalog Istoka i Zapada. Danas djeluje u tri oblasti: vojno-političkoj, ekonomsko-ekološkoj i ljudskoj.

Sjedište je u Beču, a okuplja 57 država članica iz Evrope, centralne Azije i Sjeverne Amerike koje zajedno čine najveći dio sjeverne hemisfere.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.