Bugarska od danas predsjedavajuća:Veća podrška integraciji zemalja Zapadnog Balkana

Šestomjesečni mandat

Bugarska od danas predsjedavajuća:Veća podrška integraciji zemalja Zapadnog Balkana

Bugarska je danas i zvanično preuzela ulogu predsjedavajuće članice u Evropskoj uniji.

Preuzevši predsjedavanje od Estonije, vlasti Bugarske najavile su da će se u šestomjesečnom mandatu, do 30. juna ove godine, prioritetno se zalagati za ekonomske i socijalne usklađenosti unutar Unije.

 Zvanična Sofija će takođe, nastojati jačati trgovinske i finansijske odnose unutar Evropske unije.

Stabilnost i sigurnost Evropske unije još jedan je od prioriteta bugarskog programa predsjedavanja, a u tom kontekstu najavljeno je jačanje saradnje u sektoru odbrane i jačanje sigurnosti vanjskih granica Unije, prenosi Anadolija.

Iz Bugarske takođe, najavljuju veću podršku integraciji zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Prioritet Bugarske, koja naredne godine bude predsjedavala Evropskom unijom, je da povede Zapadni Balkan prema Briselu. Članstvo u Evropskoj uniji je jedini put da se tenzije u regionu drže pod kontrolom, kazao je lider crnogorske vladajuće partije Milo Đukanović u intervjuu holandskom listu De Trouw.

Bugarska će ulogu predsjedatelja Unije na kraju juna predati Austriji.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.