I Švajcarci tuže Volkswagen zbog dizela

Skandal sa izduvnim sistemom

I Švajcarci tuže Volkswagen zbog dizela

Oko 6.000 Švajcaraca pokrenuli je zajedničku tužbu protiv Volkswagena i njegovih dilera zbog štete koju im je nanio skandal sa izduvnim sistemom – "Dizelgejt" afera.

Vlasnici Volkswagen automobila tvrde da su pretrpjeli finansijske gubitke zbog manipulacije sa emisijom štetnih gasova,prenosi B92.

Prvo, zbog toga što su bili precijenjeni kao automobili koji štite okolinu, a potom jer im je cijena na tržištu drastično pala kada je izbio skandal. 

Oštećeni procjenjuju da šteta iznosi oko 15 odsto od vrijednosti novog automobila, što je 3-7 hiljada švajcarskih franaka (2,5-6 hiljada eura) po osobi. 

Optuženi su kompanija Volkswagen Group i lokalni uvoznik AMAG. Oštećeni okupljeni u okviru Organizacije zaštite potrošača (SKS) tvrde da ni VW ni AMAG nisu spremni za pregovore i potencijalnu naknadu štete. 

Oko 180.000 potrošača u Švajcarskoj je pogođeno skandalom sa izduvnim gasovima koji je "eksplodirao" 2015. u SAD. VW je širom sveta prodao više od 11 miliona automobila sa softverom za prevaru na testovima za emisiju štetnih čestica, to je njemačkog giganta samo u SAD koštalo oko 30 milijardi dolara.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.