Vlada planira da italijanskoj kompaniji A2A isplati dodatnih oko 14 miliona eura
EPCG

Objelodanjeno na jučerašnoj skupštini akcionara nikšićke kompanije

Vlada planira da italijanskoj kompaniji A2A isplati dodatnih oko 14 miliona eura

Vlada planira da italijanskoj kompaniji A2A isplati dodatnih oko 14 miliona eura profita iz Elektroprivrede, prije izlaska iz vlasničke strukture EPCG.

To je objelodanjeno na jučerašnoj skupštini akcionara nikšićke kompanije.

Vlada je  prošle sedmice predložila skupštini EPCG, izmijenjene odluke, prema kojima se kapital te kompanije zbog akumuliranih gubitaka smanjuje za oko 156 miliona eura, a iskazuje nerspoređena dobit u iznosu od 51,9 miliona eura.

Te odluke skupština EPCG juče je usvojila zajedno sa izvještajem o poslovanju i revizorskim za 2016. prema kojem je kompanija lani ostvarila neto profit u iznosu 18,26 miliona eura.

Kapital EPCG će sa iznosa od oko milijardu eura, prema odlukama, biti smanjena na 855,25 miliona, a nominalna vrijednost jedne akcije društva sa 7,64 eura na 6,51 euro.

Predsjednik borda EPCG Đoko Krivokapić saopštio je da im je želja bila da bilansi budu iščišćeni, a predstavnik A2A Miloš Komnenić objasnio da su akumulirani gubici posljedica reprocjene imovine kompanije obavljene 2010. godine.

Krivokapić je napomenuo da je stvorena pravna pretpostavka za isplatu 35 miliona eura  svim akcionarima, i istakao da je „Ugovorom između A2A i Vlade ranije definisano da država podijeli sa italijanskim partnerom 35 miliona eura profita EPCG“.

Vlada posjeduje oko 57 odsto akcija EPCG, a A2A oko 41,7 odsto.

Krivokapić je objasnio da je prema ranijem dogovoru, Vladi od profita EPCG trebalo da pripadne oko 21 milion, a A2A oko 14 miliona, ali to se nije desilo jer Komisija za hartije (KHOV) nije dala saglasnost na ranije predloženo smanjenje kapitala.

“Čije mi interese zastupamo ovdje. Nemojte da radite protiv svoje firme u kojoj primate velike novce... Vrlo opasno je i tendeciozno smanjivati kapital, a iskazivati profit. Kako možemo dijeliti uskoro dividendu sa ovolikim akumuliranim gubitkom“, rekao je manjinski akcionar Vasilije Miličković.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.