Tači: Nadam se da će u januaru pitanje demarkacije sa CG biti zatvoreno
Hašim Tači

Radi se intenzivno

Tači: Nadam se da će u januaru pitanje demarkacije sa CG biti zatvoreno

Predsjednik Kosova Hašim Tači je u intervjuu za RTK2 je kazao da se nada da će u drugoj polovini januara 2018. zatvoriti pitanje demarkacije s Crnom Gorom i da će njegova zemlja dobiti pravo na viznu liberalizaciju.

"Kosovo treba da zaključi proces demarkcije, radimo intenzivno i ja kao predsjednik, Vlada, Skupština, komisije i političke partije", kazao je Tači, prenosi Rtcg.

Formiranje Oružanih snaga Kosova će se dogoditi 2018, tvrdi on i dodaje da se trenutno radi na implementaciji kriterijuma i standarda koje je postavio NATO i drugi međunarodni partneri.

"To će biti nova multietnička snaga. Bila je zaista ohrabujuća još veća integracija Srba u Kosovske snage bezbjednosti. Vjerujem da ćemo obaviti najbolji mogući posao da se ovaj proces odvija koordinisano sa ustavnim promjenama i da se zatvori tokom 2018. Formiranje oružanih snaga nije usmjereno protiv bilo koga, u interesu je mira i stabilnosti"", istakao je Tači.

 Predsjednik Kosova nije precizirao kada bi dijalog sa Beogradom mogao biti nastavljen, ali je rekao ko će u tom procesu učestvovati.

"Nadležnosti su jasno određene ustavom i zakonima Kosova. Predsjednik vodi spoljnu politiku Republike Kosovo. Okupljeni smo u zajedničkom timu, koalicioni partneri, vlada, skupština, opozicione partije i predstavnici civilnog društva, imaćemo potpuni konsenzus politike, kosovskih institucija i civilnog društva", poručio je on.

Asocijacija opština sa srpskom većinom treba da se formira što je prije moguće, ocjenjuje Tači.

"Sve što je u skladu sa ustavom i zakonima Kosova, to proizilazi i iz sporazuma postignutih u Briselu. Većina sporazuma je sprovedena, ostala su određena pitanja koja će se dalje sprovoditi"", rekao je Tači.

On očekuje da se krene sa radom na uspostavljanju ZSO u 2018. godini. "Definitivno mislim da da. To treba da se desi, ja ću to da pospješim", istakao je on.

Ono što je prema njegovom mišljenju važno je što svi lideri Zapadnog Balkana imaju viziju integracije svojih zemalja u evropsku porodicu.

"Naravno da su ostala otovrena pitanja između pojedinih zemalja kao posljedica ratova, ali su to stvari koje će biti prevaziđene dobrom voljom. Danas, za razliku od prošlosti, postoji dijalog među zemljama, konstruktivni odnosi, svaka zemlja radi na ekonomskom razvoju. Imam potpuno poverenje u sigurnu evropsku budućnost regiona", naveo je Tači.

On je čestitao novogodišnje i božićne praznike svim građanima Kosova.

"Neka Nova godina bude godina uspjeha, napretka, jedinstva, multietničnosti, nade, vjere i boljeg života za svakog građanina i svaku porodicu", poručio je predsjednik Kosova na kraju intervjua.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.