Povećanje PDV-a osjetiće najugroženije kategorije
Ilustracija

Stanovništvo u CG siromaši

Povećanje PDV-a osjetiće najugroženije kategorije

Povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV ) odraziće se na standard stanovništva, ocijenili su iz Saveza sindikata, dok su iz Unije poslodavaca poručili da još nije izvjesno kako će se ta mjera odraziti na privredu.

Iz SSCG-a su Pobjedi kazali da će efekte povećanja PDV-a osjetiti najugroženije kategorije.

“Prema grubim procjenama, minimalni troškovi za ishranu porašće jedan odsto. Ako imamo u vidu da će od januara biti povećana cijena struje šest odsto, što će prema navodima iz Elektroprivrede (EPCG) povećati porosječni račun za domaćinstva 2,7 odsto, u novu godinu startujemo sa inflacijom većom nego do sada”, rekao je generalni sekretar SSCG-a, Duško Zarubica.

On smatra da, iako se zvanični pokazatelji o siromaštvu ne saopštavaju, stanovništvo u Crnoj Gori siromaši.

“U prilog tome ide potrošnja domaćinstava kao jedan od ključnih makro-ekonomskih indikatora koja opada od 2012. godine”, naveo je Zarubica.

PDV će se od sjutra obračunavati po stopi od 21 odsto, dok će niža stopa na osnovne namirnice ostati sedam odsto. Akciza na cigarete se povećava sa 30 na 40 eura na hiljadu komada, što će povećati cijenu paklice za 50 centi.

Akciza po hektolitru čistog alkohola se od sjutra, sa 850 EUR, povećava na 1,05 hiljada eura, a na hektolitar gazirane vode sa dodatkom šećera, zaslađivača, ili sredstava za aromatizaciju sa deset na 30 eura.

Iz UPCG su Pobjedi kazali da će Novu godinu privrednici dočekati uz neizvjesnost od onog što je već izvjesno - da će opšta stopa PDV morati da se obračunava za dva procenta više.

“Još nije izvjesno kako će se to odraziti na privredu. Sigurno je da će uticati na povećanje opšteg nivoa cijena, smanjenje kupovne moći stanovništva i pad potražnje, što će se negativno odraziti na sposobnost plasiranja proizvoda i usluga preduzeća, a time i na njihove prihode”, saopštio je šef sektora za međunarodne odnose, ekonomiju i projekte UPCG, Mirza Mulešković.

U UPCG, kako je poručio, strahuju da ta mjera može da izazove dodatno produbljivanje problema privrede, posebno u situaciji kada postoji 16 hiljada blokiranih računa preduzeća, što čini polovinu privrede, i kada privrednici jedva uspijevaju da izmire sve obaveze.

“Strahujemo da može da se desi situacija koju niko ne bi želio, a to je da povećanje stope PDV-a dovede do smanjenog priliva sredstava u budžet, usljed opšteg pada kupovne moći građana i dodatnog slabljenja privrede, što nije nikome u interesu”, poručio je Mulešković.

UPCG se, kako je rekao, uvijek zalagala da se problemi u javnim finansijama ne mogu rješavati povećanjem poreskih stopa  i uvođenjem novih poreskih oblika.

“Nadamo se da će se u narednoj godini razmišljati u pravcu stimulativnih mjera za privredu, kako bi se ublažio uticaj već usvojenih mjera”, kazao je Mulešković.

Od suzbijanja neformalne ekonomije, kako tvrdi, mogu se obezbijediti značajni budžetski prihodi kroz veći obuhvat poreskih obveznika.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.