Ako volite vino, ovo je dodatni razlog da ga pijete
Ilustracija

Potvrđeno

Ako volite vino, ovo je dodatni razlog da ga pijete

Apsolutno je nevjerovatno, ali upravo smo dobili potvrdu da je ispijanje alkohola ponekad dobra stvar. Konkretno - vina. Navodno, piće bogova pospješuje aktivnost našeg mozga.

Po riječima neuronaučnika s Jejla Gordona Šeparda, ispijanje vina aktivira sivu masu u našem mozgu više nego slušanje muzike ili rješavanje matematičkih zadataka.

Šepard je istraživao vezu mozga i sposobnosti da se interpretira ukus vina, a zaključke do kojih je došao objavio je u knjizi "Neuroenologija: Kako mozak stvara ukus vina".

Samo pijenje vina je kompleksan proces koji uključuje nekoliko različitih elemenata: način na koji ispijate vino iz čaše, način na koji se vaš jezik miče, način na koji vaš nos reaguje na aromu vina, itd.

Šepard kaže da je njegovo istraživanje prevaziišlo samo analiziranje vina i u fokusu imalo one koji piju vino.

"Nije stvar u tome da samo ispijete gutljaj vina i držite ga u ustima. Micanje vina u ustima i gutanje su vrlo kompleksne motoričke radnje", kaže on.

Mozak igra vrlo važnu ulogu u "dešifrovanju" ukusa vina. Šepard taj proces poredi s načinom na koji naše oči percipiraju boje.

"Objekti koje promatramo nemaju boje. Stvar je u tome kako svjetlost pada na njih i odbija se od njih. Kada svjetlost "udari" u naše oči, ona aktivira sisteme u mozgu koji stvaraju boje. Slično tome, molekuli u vinu nemaju ukus sami od sebe, ali kad stimulišu mozak, on stvara taj ukus, jednako kao što stvara i boje", objašnjava.

Uživanje u ukusima vina, znači, podstiče naš mozak na veliku aktivnost.

Pa, u tom slučaju možemo da kažemo samo "živjeli"!

Noizz

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.