Medenica: Na javnoj sceni građanska nedisciplina, sudijama puna zaštita
Vesna Medenica

Sudije protiv najavljene amnestije

Medenica: Na javnoj sceni građanska nedisciplina, sudijama puna zaštita

Sudije će dobiti "punu zaštitu" kroz kodifikaciju novih krivičnih djela i prijetnje i uslovaljavanja neće uticati na njihove odluke, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je u intervjuu Vijesti rekla da su sudije protiv najavljene amnestije, jer u uslovima kad javnost traži oštriju kaznenu politiku i poštovanje prava žrtava, amnestija to obesmišljava.

Medenica je kazala da su od Vlade i Vrhovnog državnog tužilaštva preduzete sve potrebne aktivnosti kojima će se putem IPA sredstava nastojati da se već u narednoj godini uslovi rada i bezbjednost u sudskim zgradama znatno poboljša.

"Uzeći u obzir ambijent u kojima sudije ostvaruju svoju funkciju, moram upozoriti da sudska grana vlasti i svojoj primarnoj misiji mora biti lišena svih vrsta pritisaka", kazala je Medenica.

Ona je ocijenila da se mora poštovati samostalnost, obezbijediti nezavisnost i garantovati puna zaštita nosilaca sudijske funkcije, kako lične i sigurnosti njihovih porodica, tako i profesionalnog postupanja i digniteta sudijske funkcije.

"Na javnoj sceni je građanska nedisciplina, potpuna erozija poimanja demokratije kroz neprimjerne napade koji su usmjereni na urušavanje sudijske samostalnosti i nezavinosti, ali i na ugrožavanje lične i porodične sigurnosti sudija, čime se kroz ometanje vladavine prava želi izazvati nestabilnost i dovesti u pitanje nacionalni pravni poredak", rekla je Medenica.

Ona je kazala da, ne želeći da ospori pravo osuđenih lica na amnestiju, želi da naglasi da je poslednjih deset godina donijeto pet zakona o amenstiji, u prosjeku svake 2,4 godine.

"Što nikako nije u duhu postizanje potpune svrhe izricanja, čime se dezavuiše rad sudija, otupljeuje kaznena politika i dovodi u pitanje generalna i specijalna prevencija", kazala je Medenica.

Ona je dodala da su predsjednici svih sudova u Crnoj Gori, a što prizilazi sa njihovog sastanka 27. decembra, jednoglasno u stavu da Predlog zakona o amenstiji ne treba usvoji u Skupštini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.