Povećanjem PDV-a rastu i cijene: Od sjutra veće 0,9%
Darko Radunović

Radunović saopštio

Povećanjem PDV-a rastu i cijene: Od sjutra veće 0,9%

Restriktivna kalkulacija Ministarstva finansija pokazuje da će povećanje stope PDV-a sa 19 na 21 odsto od 1. januara cijene povećati 0,9 odsto. Svjetska banka ima optimističkiju prognozu koja podrazumijeva jednokratni prosječni rast od pola procenta, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

On je u intervjuu Pobjedi naglasio da je zabluda da se povećanje stope PDV-a linearno projektuje na rast cijena.

"Do jednokratnog rasta cijena će doći, ali će to biti znatno manje od dva odsto, koliko je povećan PDV. Ne treba zaboraviti da se od 1. januara povećava samo viša stopa ovog poreza. Nepromijenjena ostaje niža od sedam odsto koja se primjenjuje kod osnovnih namirnica sa dominantnim uticajem na cijenu potrošačke korpe", rekao je Radunović.

On je, između ostalog, rekao da su "vođeni socijalnom odgovornošću, zadržali princip niže i više stope PDV-a".

"Iako se u svijetu, zbog administrativne kompleksnosti, prelazi na jedinstvenu stopu PDV-a za svu robu i usluge", kazao je ministar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.