Ministarstvo zdravlja izgubilo sve sporove sa pacijentima
Ilustracija

DRI saopštila

Ministarstvo zdravlja izgubilo sve sporove sa pacijentima

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je Upravni sud poništio svih 10 rješenja Ministarstva zdravlja, na koja su se žalili oštećeni građani tražeći refundaciju troškova za ljekove, bolnička liječenja, laboratorijske nalaze, medicinsko tehnička pomagala...

Zbog toga je DRI preporučila tom Vladinom resoru da prilikom odlučivanja u upravnim sporovima postupa u skladu sa zakonom, kako bi se izbjeglo odbijanje žalbi, a time i povećanje sudskih troškova na teret budžeta, zbog nepotrebnog suđenja i izgubljenih sporova. 

DRI je dala pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju za 2016. godinu.

Revizijom pravilnosti utvrđeno da poslovne aktivnosti Ministarstva zdravlja nijesu u određenim aspektima usklađene sa propisima koji regulišu budžetsko poslovanje, pa im je dato pozitivno mišljenje, ali sa skretanjem pažnje. 

Revizori su konstatovali da je Ministarstvo zdravlja izdvajalo novac za novogodišnje poklone, kao i poklone za 8. mart, što nije predviđeno budžetom, pa im je preporučeno da ubuduće vode računa o Vladinim mjerama štednje. 

Kolegijum DRI, koji čine Radule Žurić I Nikola B. Kovačević, utvrdili su da se u Ministarstvu zdravlja evidencija o prisutnosti na poslu vodila uredno za svaki dan za 33 zaposlena, ali ne i za ostale, pa nema dokaza o njihovom pristustvu na poslu, što je osnov za obračun i isplatu zarada. Zbog toga je preporučeno da se svi zaposleni, bez obzira na radno mjesto, uredno evidentiraju pri dolasku i odlasku sa posla. 

Revizijom je utvrđeno da Ministarstvo zdravlja od 2005. godine ima otvoren žiro račun u Societe Generale banci, koji nema osnaku "državni".

Račun nije otvoren u skladu sa Uputstvom o radu državnog trezora, a stanje na njemu posljednjeg dana prošle godine bilo je 1.066,32 eura.

DRI je zato preporučila Ministarstvu zdravlja da ukoliko ima realnu potrebu za otvaranjem bankarskog računa, to učini uz saglasnost Ministarstva finansija i u skladu sa propisom. 

Revizori su utvrdili da su u decembru prošle godine isplaćena značajna sredstva na ime uvećanja zarada pojedinim službenicima, na koja su obračunati porez i doprinosi za socijalno osiguranje.

DRI konstatuje da su 28. decembra po osnovu rješenja ministra zdravlja isplaćena uvećanja zarada u ukupnom iznosu od 58.474,57 eura.

DRI je ukazala da je prilikom primjene odluke o uvećanju zarada trebalo voditi računa da isključivo osobe koje obavljaju normativno-pravne poslove steknu pravo na uvećanje po tom osnovu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.