Turizam u Crnoj Gori u velikoj ekspanziji, prihodi 860 miliona eura
ilustracija, foto:Kodex

Direktorica NTO saopštila

Turizam u Crnoj Gori u velikoj ekspanziji, prihodi 860 miliona eura

Crna Gora krupnim koracima ide ka tome da postane cjelogodišnja turistička destinacija, jer su postignuti rekordni fizički i finansijski pokazatelji i produženje sezone, kao jedan od glavnih ciljeva, ocijenila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

"Sa zadovoljstvom možemo reći da su turistički rezultati koje smo ostvarili tokom ovogodišnje sezone pokazali da je turizam u Crnoj Gori u velikoj ekspanziji i da je postao jedna od najvećih i najbrže rastućih privrednih grana", rekla je Radak Kukavičić u intervjuu agenciji Mina-business. 

Ona je kazala da, imajući u vidu kako fizičke tako i finansijske pokazatelje u tekućoj godini, već sada se može konstatovati da je ovogodišnja sezona nadmašila onu prethodnu, koja je po mnogim parametrima bila rekordna. 

“Takođe, uspjeli smo da ostvarimo jedan od naših glavnih ciljeva, a to je produženje turističke sezone i sigurno je da Crna Gora krupnim koracima ide ka tome da postane cjelogodišnja turistička destinacija”, smatra Radak Kukavičić. 

Za prvih deset mjeseci, kako je podsjetila, ukupan broj dolazaka iznosi oko 1,9 miliona, što je rast od 8,5 odsto, od čega je broj stranih turista nešto preko 1,8 miliona ili 11 odsto više. 

“Ukupan broj ostvarenih noćenja zaključno sa oktobrom iznosi oko 11,5 miliona, što je 3,8 odsto više, od čega su strani turisti ostvarili oko 11 miliona, a domaći oko pola miliona noćenja. Nautička sezona je počela ranije nego ikada i trajala je od januara do kraja novembra, a očekuje se da će ove godine uploviti u naše luke preko 500 brodova sa više od 600 hiljada turista”, rekla je Radak Kukavičić. 

Da su pored mora, Nacionalni parkovi Crne Gore sve interesantniji govori i podatak da ih je tokom prvih deset mjeseci posjetilo 323,69 hiljada turista.

Posebno raduje činjenica da najveći broj posjetilaca bilježe nacionalni parkovi na sjeveru. 

“Povećanje broja turista i turističkog prometa rezultat je i poboljšane avio povezanosti Crne Gore, o čemu govori podatak da je na crnogorskim aerodromima ove godine oboren rekord sa više od dva miliona putnika od januara do septembra”, kazala je Radak Kukavičić

Kada je riječ o finansijskim pokazateljima, prema podacima Centralne banke (CBCG) za devet mjeseci ukupni prihodi ostvareni u turizmu, procjenjuju se na oko 860 miliona eura, 7,3 odsto više nego prošle godine. 

“Imajući u vidu da su ukupni prihodi od turizma, uključujući i prihode od domaćih gostiju, u prošloj godini iznosili 881 milion eura, do sada ostvareni finansijski efekti od turizma su već premašili ostvarene tokom cijele prethodne godine i do kraja ove, ovaj pozitivan trend će se nastaviti”, smatra Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, NTO svoje aktivnosti usmjerava na intenzivnu promociju ponude novogodišnjih aranžmana i zimskih centara na domaćem i tržištu regiona, i to prvenstveno u Srbiji, Albaniji, Hrvatskoj odnosno Dubrovačko neretvanskoj županiji i Bosni i Hercegovini (BiH). 

“Kampanja pod sloganom Sunce, snijeg i more, realizuje se organizovanjem prezentacija u zemljama regiona, kroz PR aktivnosti i promocije u štampanim medijima, putem online i outdoor kampanje”, kazala je Radak Kukavičić agenciji Mina-business, prenosi portal Rtcg.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.