Slovenija počela implementaciju arbitražne odluke, Hrvatska je i dalje odbacuje

Piranski zaliv

Slovenija počela implementaciju arbitražne odluke, Hrvatska je i dalje odbacuje

Šest mjeseci nakon što je Arbitražni sud objavio presudu o granici između Slovenije i Hrvatske, slovenačka strana danas će početi sa njenom implementacijom. S druge strane, Zagreb nastavlja odbacivati ​​presudu i ne namjerava je primijeniti.

Prema navodima hrvatskih medija situacija u Savudrijskoj vali ili kako ga Slovenci zovu Piranski zaliv, jutros je, kao i juče izuzetno napeta.

Ističe se da ribari kažu kako je na more danas izašao  brodi slovenske inspekcije. No, ribare je i u jutrošnjem isplovljavanju pratio brodi hrvatske policije.

“Po dolasku na mjesto gdje su se nalazile mreže, stiglo je odmah i jedno plovilo slovenske ribarske inspekcije. No, nakon našeg upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, napustilo je tu poziciju. Svi su se razišli, a hrvatski ribari podigli su svoje mreže koje su se nalazile na tom području te se s ulovom vratili u matičnu savudrijsku luku“, kazao je policijski načelnik Loris Kozlevac za hrvatske medije,javlja Anadolija.

Iz Slovenije, pak, najavljuju da meće odustati od implementacije odluke, te da će nastojati spriječiti eventualne incidente duže granice, naročito na moru.

Arbitražni sud je 29. juna 2017. godine, sedam i po godina nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma između tadašnjih premijera Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Jadranke Kosor, objavio odluku o granici između dvije zemlje na kopnu i na moru.

Sud je zaključio da su države uspostavile više od 90 posto granice. Uz to sud je odredio granicu na moru. Utvrđena je da većina Savudrijske vale ili Piranskog zaliva pripada Sloveniji. Takođe, Sloveniji je dodijeljen prolaz kroz hrvatske vode širok 2,5 nautičke milje, kako bi imala pristup otvorenom moru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.